A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Sikerült kiirtani a madárvilág élőhelyét veszélyeztető invazív „sárga őrült hangyákat” az amerikai Johnston-korallszigetről. A gyors és szeszélyes mozgású rovarok veszélyeztetik a tengeri madarak élőhelyét.

Az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálata közölte, hogy amerikai területen először sikerült egy invazív hangyafajt egy ilyen nagy területen kipusztítani. A hangyák a lakatlan atollon mintegy 70 hektárnyi területen akadályozták meg a tengeri madarak fészkelését.
A sárga őrült hangyák (Anoplolepis gracilipes) egy évtizede lepték el a madarak fészkeit és a környező területeket. Hangyasavat permeteznek a madarakra, amivel többek között vakságot és akár halált is okozhatnak – ismertette a Hal- és Vadvédelmi Szolgálat közleménye.

Önkéntesek és a szolgálat dolgozói csalétkekkel és más technikákkal próbáltak megszabadulni a hangyáktól. Az irtás után két, erre kiképzett kutyával vizsgálták át a területet, hogy nem maradtak-e még esetleg valahol hangyák. A kutyák csaknem 190 kilométeres körzetet szaglásztak végig, és a szövetségi tisztviselők szerint egyetlen példányt sem találtak.

A Johnston-atoll több tízezer, 15 fajhoz tartozó tengeri madár élőhelye. Itt él a világ legnagyobb vörösfarkú trópusimadár-kolóniája, és ez az egyetlen tengerimadár-élőhely a nyílt óceán több mint 1,5 millió négyzetkilométeres térségében.

A sárga őrült hangya Délkelet-Ázsiában őshonos, de akaratlanul már behurcolták a Csendes-óceán más részeire is, többek között Hawaiira. A sárga őrült hangyák a nevüket gyors és szeszélyes mozgásukról kapták, ami különösen akkor jellemző, ha megzavarják őket. A Johnston-atoll a Föld egyik legelszigeteltebb helye, Honolulutól mintegy 1320 kilométerre délnyugatra található. Az ötvenes években az amerikai hadsereg nukleáris, majd vegyifegyver-kísérleteket végzett a sziget környékén, majd később megtisztították a helyet a vegyifegyverektől és a szennyeződéstől.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek