A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu/360

A Citadella felújítási terveinek benyújtása után elindult a környezetvédelmi hatásvizsgálat, a nemzeti parkos szólt, hogy ez a virág sehol máshol nem nő országban.

Megkezdődött a Citadella felújításának környezetvédelmi hatásvizsgálata, miután a Citadella Vagyonkezelő Kft. benyújtotta a terveket a kormányhivatalnak. A bürokrácia azonban a jelek szerint nem bírja a tempót, amit az állami tulajdonos diktálna a 20 milliárdos munkában, amelyet Mészáros Lőrinc és Garancsi István cégei nyertek el.

Bár az engedélykérelmet a vagyonkezelő adta be, a dokumentációhoz csatolták azt az iratot is, amelynek alapján már októberben arra panaszkodtak, hogy a Várkapitányság Zrt. még nem tudta átadni a vagyonkezelői jogokat a leányvállalatának. Pedig a kormány egy hónappal ezelőtt már megkönnyítette a projektvezetők dolgát, hiszen az építkezést kiemelt beruházássá nyilvánította. A rendelet azt is kimondta, hogy a műemlék részlegesen lebontható, ha a kijelölt funkciók megvalósításához szükség van az átalakításra.

sárgás habszegfű (Silene flavescens) kép: terra.hu

A benyújtott tervek szerint valóban ez fog történni: a nyugati rondella egyik oldalát 28 méter hosszan lebontják, és helyére egy 12 méter magas üvegépületet húznak fel, amely a Magyar Szabadságharcosok Múzeumának a fogadóportálja lesz.  Az épületegyüttesben étterem is működik majd, napi 250 adagos konyhával. A tervezők számolnak a Gellérthegyre felfutó siklóval is.

Az építtető ugyanakkor lemondott arról, hogy a hegy déli oldalára gyümölcsösöket telepítsenek, mert a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal egyeztetve kiderült, hogy az országban ez az egyetlen hely, ahol előfordul a sárgás habszegfű  írta meg a HVG.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek