A rovat kizárólagos támogatója
Reuters - MTI

A német ipari kinglomerátum, a Siemens a világ ötödik legnagyobb szélturbina gyártójának, a dán Bonus Energy-nek a megvásárlásával a világ szélenergetikai piacának jelentős tényezőjévé válik.

Az üzlet pénzügyi részletei nem ismeretesek; bár korábban a dán média 1,5-2,5 milliárd dán korona (255-425 millió dollár) közé tette a Bonus értékét.

A Siemens energetikai részlege a Danregn Vindkraft-tól vette meg a Bonust, melynek éves árbevétele mintegy 300 millió euró, és 750 dolgozója van. A felvásárlás, amely jelenleg az illetékes versenyhivatali eljárások előtt áll, várhatóan december közepére fejeződhet be.

A Siemens megítélése szerint a szélenergetika világpiaca jelenleg évi 6 milliárd euró forgalmat jelent, és az elkövetkező években várhatóan 10 százalékkal nő.

A Siemens ősi ellenfele, a General Electric nemrégiben jelentette be, hogy szélturbináira több mint 1,3 milliárd dollár értékű megrendelése van, ami a megújítható energiákra vonatkozó küszöbön álló adókönnyítések miatt tovább is emelkedhet.

Németország a világ második legnagyobb szélenergia piaca; aktívan támogatja a zöld energiákat, hogy ezekkel válthassa ki nukleáris energiatermelő kapacitásait és csökkenthesse a fosszilis tüzelőanyagok használatából eredő széndioxid-kibocsátást is.

Idén már sor került egy olyan Siemens felvásárlásra, ami új terület megnyitását jelentette: a US Filter, az egyik vezető amerikai vízkezelő társaság csaknem 1 milliárd dollárért történő megvételével mintegy két évvel a GE után belépett a vízpiacra is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás