A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 444.hu

Távozik posztjáról Erik Solheim, az ENSZ Környezetvédelmi Alapprogramjának (UNEP) igazgatója, akit az ENSZ főtitkára, a portugál, António Guterres kérte fel lemondásra.

A Guardian értesülései szerint a Solheim munkájával elégedetlen tagállamok több tízmillió dollárnyi támogatást tartottak vissza a programtól, anyagi válság közelébe sodorva azt. Solheim bukásához amúgy a Guardian maga is hozzájárult. A lap leplezte le, hogy Solheim mennyivel többször repült a szükségesnél, ami egy környezetvédelemért felelős világpolitikustól eleve visszatetszést keltő gesztus, de amennyit Solheim utazott, az már általában is felvet kérdéseket.
A Guardian egy ENSZ-es belső könyvvizsgálat eredményeit kapta meg, azok szerint Solheim megbízatása mindössze 22 hónapja alatt közel félmillió dollárt költött repülésre és szállodákra. A vizsgálat szerint Solheim ideje 80 százalékában volt úton.

Még az ENSZ ellenőrei is arra jutottak, hogy ennyi repkedés "visszatetszést kelthet" egy olyan szervezettől, ami elvben a globális felmelegedés ellen harcol. Az ENSZ dolgozók szakszervezetének egyik vezetője "elképesztőnek" nevezte a jelentésben feltártakat, és "széndioxid-képmutatással" vádolta Solheimet.

A képmutatáson túl is akadtak problémák Solheim utazásaival. A vizsgálat megállapításai szerint Solheim "nem törődött a szabályok betartásával", egyes útjaival nem számolt el megfelelően. Néhány munkatársával pedig kivételezett, nekik megengedte, hogy a Környezetvédelmi Alapprogram (UNEP) nairobi központja helyett Európából dolgozzanak.

És még ennél is akadtak mocskosabb ügyek. Solheim csak szeptemberben kért felmentést az alól, hogy egy norvég céggel tárgyaljon – egy olyan céggel, amely április óta a nejét is alkalmazza, akit pont azután vettek fel, hogy a cég szerződést kötött az UNEP-pel.

A belső vizsgálat jelentései még nem nyilvánosak. Guterres főtitkár szóvivője szerint Guterres "elégedett azzal, hogy az Unep elkötelezett a javasolt változtatások végrehajtására". Ezeket megbízott igazgatóként Joyce Msuya, az UNEP ügyvezetője felügyelheti majd. Guterres szóvivője arról is tájékoztatott, hogy a főtitkár "elfogadta" Solheim lemondását – írta a 444.hu.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek