Hirdetés

Bemutatták a tokiói olimpiai stadion új terveit. A szuperstadionból favázas aréna, de még így is drága lesz. Japánban számít a köz véleménye.

Zaha Hadid helyett Kengo Kumát bizták meg a munkával. Visszafogott, konzervatív sportaréna lett a karcsúsitás eredménye, de igy sem lesz olcsó mulatság. Eredetileg 100 milliárd jent szántak volna a stadionra, ehhez képest a Zaha Hadid-féle űrteknős 250 milliárd jenbe lett volna, a mostani, fapados, nagyrészt fából készülő konzervatív Kuma-aréna pedig 150 milliárd jenbe fog kerülni. A korábbi pályázáti nyertes, ám a japán közvélemény által vehemensen gyűlölt Zaha Hadid-féle dizájnt elvetették.
 

Még júliusban jelentette be a japán miniszterelnök, hogy a 2020-as Tokiói Olimpiai Stadion Zaha Hadid által készített tervei nem valosulnak meg. Az egyben Japán Nemzeti Stadionnak is nevezett beruházás költségét közel 550 milliárd forintnak megfelelő
összegre becsülték, és a tervezést nulláról kezdték újra. Toyo Ito és Kengo Kuma munkái közül végül az utóbbit választották
írta a tervlap. 

 

Az eredetileg tervezettnél hatszor többe, tízmilliárd fontba (4300 milliárd forintba) kerül Japánnak a 2020-as tokiói olimpia megrendezése.

Az NHK japán televízió beszámolója szerint a költségvetés elszabadulását elsősorban az alapanyagárak és a személyi kiadások növekedése, illetve a tervezettnél nagyobb szabású útépítések okozzák. A 2016-os riói olimpia büdzséje 2,4 milliárd font, míg a 2012-es londoni ötkarikás játékokat 8,8 milliárd fontból hozták ki.
A jelentős drágulás ellenére Tokió még mindig nem kerül annyiba, mint a világ legdrágább sporteseménye, a 2014-es, Szocsiban rendezett téli olimpia, amelyre végül 31 milliárd fontnak megfelelő összeget költött Oroszország. Az NHK-nak nyilatkozó szakemberek szerint a szervezőbizottság már azzal számol, hogy a rendezés 5,5 milliárd fontnyi veszteséget okoz majd. Tokióban másodszor rendeznek olimpiát, az első ötkarikás játékokat 1964-ben tartották meg a japán fővárosban.

Van ahol racionálisan gondolkoznak

Nem lesz olimpia Hamburgban, miután a november utolsó vasárnapi népszavazáson a többség nemet mondott a 2024-es rendezésre.
És nálunk?  Kormánybiztos: Lehet népszavazást tartani a budapesti olimpiáról

Kapcsolódó anyagok:

Fagyilkolással a vizes világbajnokságért

Kiemelt beruházás a Dagály évszázados fái között

Irtó szándékkal

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás