Hirdetés

A Kisalföld több olvasója sem ért egyet az 1-es főút melletti erdőrész kivágásával. A területen 500 parkoló létesül az épülő Aréna szomszédságában, összesen pedig 1000 új férőhelyet alakítanak ki a multifunkcionális csarnok mellett.

Győr Gyárvárosban az 1-es főút kivezető szakasza melletti erdőrész kivágását múlt héten kezdték el. Az irtást az Ipar út és Mártírok út kereszteződéséig végzik a szakemberek. Több gyárvárosi olvasónk is megkereste portálunkat, hogy tiltakozzon az erdő kivágása ellen.

"A szóban forgó fák nem csupán esztétikai szerepet töltöttek be. Anno amikor telepítették őket, elsődleges cél volt, hogy a szennyvíztelep kellemetlen szaghatásait részben csillapítsa az erdősáv.  Ne legyen igazam, de az Ipar úton, a Stadion úton és a környező lakóutcákban élők hamarosan szembesülni fognak ezzel a problémával" – mondta egyik neve elhallgatását kérő olvasónk.

A központi szennyvízátemelő eddig valóban okozott kellemetlen szaghatásokat, most egyes műtárgyakat befedtek.

"Az új Aréna beruházáshoz kapcsolódóan a kiskúti vízműtelep egy részén is építenek új parkolóhelyeket. Ennek érdekében 15-20, nem értékes fát kivágtak, de ez nem az a zöldterület, amire az olvasóik utaltak" – válaszolta kérdésünkre Tőke László, a Pannon-Víz Zrt. vezérigazgatója.  "A győri központi szennyvízátemelő területe, az ETO stadion parkolójának vonalában, a Mosoni-Duna partján van. Ott ér véget a győri főgyűjtő csatorna és onnan szivattyúzzuk a szennyvizet több mint 4 km hosszú csővezetéken a szennyvíztisztító telepre. A központi átemelő műtárgyai a legutóbbi időkig nyitottak voltak és ezekből a szennyvíz szaga valóban kiáramolhatott. Ennek csökkentéséhez nincs a környéken erdősáv, s ha lenne is, ezek nem tudnák megakadályozni a kellemetlen szaghatást. Most áll befejezés előtt az a munka, amelynek keretében egyes műtárgyakat lefedtünk, módosítottunk bizonyos technikai megoldásokat annak érdekében, hogy a csatorna bűz kiáramlását megszüntessük" – mondta Tőke László.

Három különböző területen 1000 parkolóhely épül az Aréna mellett

"Az Aréna közvetlen környezetében több helyen alakítunk ki parkolókat, összesen 1000 új parkolóhely létesül. Ezek közül már elkészült az állatkert melletti 150 férőhelyes parkoló, s folyamatban van a Tóth László utcai szakaszon elhelyezendő parkolók kialakítása.

Az Aréna és az Iparcsatorna közötti területrészen tervezett parkolóra nyílt közbeszerzést írtunk ki" – közölte érdeklődésünkre Simon Csaba, a beruházást végző Győr Projekt Kft. ügyvezetője.  "Mindezekhez kapcsolódik a Mártírok útja melletti parkolótér kialakítása, mintegy 500 parkolóhely megépítésével, melyhez az ingatlan tulajdonosa adott hozzájárulást.  A terület összesen 1,8 hektár, amelyen a napokban befejeződik a fakivágás. A kivágott fákat az Erdőgazdaság hasznosítja. A szóban forgó területen épülő parkolóteret várhatóan októberben fejezzük be" – tette hozzá Simon Csaba.

Vámosszabadi határában történt meg a csereerdősítés

"Az 1-es főút győri kivezető szakasza mellett zajló fakitermelés nem védett területen folyik; mely nem része sem a Natura 2000, sem az Országos Ökológiai Hálózatnak.  A kérdéses erdő belterületi ingatlanon áll. Ezen okok miatt az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőségtől semmilyen engedélyt nem kellett kérnie az érintett tulajdonosnak" – tájékoztatott dr. Buday Zsolt, a felügyelőség igazgatója.  "A fakitermeléssel érintett erdőrészletet kivonták az erdőművelés alól, helyette Vámosszabadi határában megtörtént a csereerdősítés. Mind a fakitermelés, mind a csereerdősítés az erdészeti hatóság hatáskörébe tartozó engedélyköteles tevékenység" – tette hozzá dr. Buday Zsolt.
További infók a kisalfold.hu-n.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás