A rovat kizárólagos támogatója

Elkezdődött a mesterséges váztalaj kialakítása a Blaha Lujza téren, amelynek elsődleges célja, hogy segítse a faveremrácsba kerülő fák gyökérzetének növekedését. A megújuló Blaha Lujza tér összhatásában jóval zöldebb lesz: a Fővárosi Önkormányzat törekvéseihez kapcsolódóan ligetes-fás találkozóhellyé alakítják át.

A Blaha Lujza tér felújítása szerződés szerinti ütemben halad, már zajlanak a téren a további fatelepítés előkészületei. Összesen 80 fát ültetnek a térre, az új fák egyik részét egybefüggő zöldfelületbe, a másik részét pedig a burkolatba ültetik teljes talajcserével és talajszint alatti öntözőrendszerrel. A tér nagy részén – a fák környezetébe – térkő burkolatot építenek vízáteresztő fugázással és alépítménnyel.

Elkezdődött a mesterséges váztalaj kialakítása, amelynek célja, hogy segítse a faveremrácsba kerülő fák gyökérzetének növekedését, egyúttal megfelelő alépítményként szolgáljon a térburkolatnak. Először agyag vízmegtartó réteget helyeznek el mélyen a földben, hogy annak vízmegtartó képessége biztosítsa a fák életben maradását. Ezen zúzott köves réteget terítenek szét, a résekbe pedig tápanyaggal dúsított, jó minőségű termőföldet mosnak. Ezután ültetik be a zúzott köves réteg fölé, termőföldbe a földlabdás fákat, a burkolat alá pedig teherhordó, de vízáteresztő zúzottkő-alépítmény kerül.

Hagyományos esetben a burkolat alatti talajréteg tömörödik, oxigén- és vízszegény közeget képezve, emiatt a városi fák sínylődnek. A mesterséges váztalajba, vagyis a Stockholm Faültetési Rendszerrel ültetett fák azonban gyorsabban nőnek, jobb életkörülményeik miatt nagyobbak, szebbek és egészségesebbek lesznek, mint a tömörödött altalajba ültetett társaik. A zúzottkő-réteg nem engedni tömörödni a tápanyagdús termőföldet, a fák gyökerei kellő tápanyagot, oxigént és megtámasztást találnak a rések között.

Blaha Lujza tér “stockholmosítása” kép: Nyírő Simon BKK

A “Stockholm módszert” egy korábbi podcastunkban mutattuk be: A „fawellness” próbakerülete Ferencváros – így stockholmosítják a Bakáts teret

A faültetési munkák első üteme tavaly november 25-én kezdődött, eddig 19 fát ültettek el a nagy növénykazettába, és még 61 fát telepítenek, közülük csaknem ötvenet Stockholm-rendszerrel. Kilenc meglévő fát sikerült megmenteni, így a tervek szerint összesen 89 fa lesz a téren.

Élhetőbbé tesszük Budapestet: így újul meg a Blaha Lujza tér

 • Határidőre elkészültek a növénykazetták szerkezeti falai és talajcseréje, a Szent Rókus Kórház felőli kazettában már a fákat is elültették;
 • befejeződtek a közműkiváltások, helyükre kerültek az új közművek;
 • megtörtént az aluljáró külső födémszigetelése, a Rákóczi út–Nagykörút csomópont útburkolatának felújítása;
 • elkészült a Márkus Emília utca érintett szakaszának szegélye, valamint útburkolata;
 • helyére került a Blaha Lujza tér egyik emblematikus eleme, a 60-as évek óta működő gomba alakú szökőkút új fémszerkezete;
 • befejezték a nagy szökőkút és a gomba alakú szökőkút vasbeton aknáit;
 • kicserélték az Erzsébet körúti középszigeten álló közvilágítási oszlopot, hogy a kivitelező a tavasszal kialakíthassa ott a gyalogátkelőket.

Tavasszal, a növénytelepítésnek megfelelő időjárásban folytatódik a téren a faültetés, a burkolatok építése és a térbútorok kihelyezése, illetve a buszmegállók befejezése és az azokhoz tartozó térburkolatok kialakítása is megtörténik.

 • Mindezek mellett a tér burkolatából fellövellő vízjátékot építenek;
 • cserje- és évelőfelületeket alakítanak ki a növénykazettákban;
 • a Nemzeti Színház egykori székeire utaló köztéri székeket, valamint asztalokat helyeznek ki;
 • két új MOL Bubi gyűjtőállomást telepítenek, és számos egyedi kerékpártámaszt helyeznek el;
 • akadálymentes nyilvános illemhelyet építenek;
 • a kereszteződésben három új gyalogátkelőt létesítenek, hogy a József körútival együtt mind a négy ágban felszíni akadálymentes, hangjelzéssel kiegészített gyalogosátkelő legyen;
 • új burkolati jeleket festenek fel az átépítés után, továbbá új KRESZ-táblákat helyeznek ki.

Tavasszal kezdődik a Somogyi Béla utca felújítása

Somogyi Béla utca kép: BKK

A Blaha Lujza tér felújítása és – kapcsolódó fejlesztésként – a Somogyi Béla utca tavasszal kezdődő korszerűsítése várhatóan az év végére készül el. A munkák ideje alatt az Europeum bevásárlóközpont zavartalanul üzemel. Megközelítését a kialakított gyalogosfolyosók biztosítják, és autóval is elérhető az Europeum parkolóháza. A tér felújításával egy időben, a saját beruházásában megújul a Corvin Áruház is, amelyet már felállványoztak.

A korszerűsítéssel kapcsolatos hírek, információk, valamint aktualitások a BKK Blaha Lujza térrel foglalkozó oldalán folyamatosan nyomon követhetők. További tudnivalókat és érdekességeket az erre a célra létrehozott Gyakran Ismételt Kérdések között, ezen a linken lehet olvasni, a felújítás eddigi jelentősebb eseményei pedig egy idővonalon érhetők el.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek