A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: euronews

Sara Stahl sünvédő szerint a sün tulajdonképpen a kertünk jegesmedvéje. Franciaországban ez az az állat, amely figyelmeztet minket a problémára.

A korai hőhullámok és az azokat kísérő szárazság nemcsak az embereknek okoz gondot – az állatvilágnak is. A folyamatosan változó éghajlati viszonyokat a sünök sínylik meg leginkább.

A franciaországi Orsay-ban élő Sara Stahl a tüskés rovarevők megmentésére tette fel életét. “Évről évre egyre több állat kerül be a gondozási központokba, különböző okokból. Összetett a dolog, először is ott az éghajlatváltozás. A sün tulajdonképpen a kertünk jegesmedvéje. Franciaországban ez az az állat, amely figyelmeztet minket a problémára” – magyarázta.

A kiszáradt talajok miatt a tüskés emlősök már nem férnek hozzá könnyen kedvenc táplálékukhoz, a csigákhoz és férgekhez. “A vízkeresés is bonyolult, néha hosszú utat kell megtenniük, hogy vizet találjanak. Kerítéseken kell átkelniük, kerteken, ahol kutyák lehetnek, utakon, ahol elgázolhatják őket. Tehát igen, az aszály, a vízhiány óriási baj” – mondta Stahl.

De az enyhe telek is veszélyesek, sok sün ugyanis így nem alszik téli álmot, hamarabb jön el a párzási időszak, az első utódok már január végén megszületnek. Az esetleges márciusi, áprilisi és májusi fagyok pedig az alom elpusztulásához vezethetnek.

Nyitókép: európai sün (Erinaceus europaeus)  forrás: wikimedia

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek