A rovat kizárólagos támogatója

Az enyhe telek miatt szaporodtak el a vaddisznók. A Bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem kutatói szerint nemcsak az állatok kitűnő alkalmazkodóképessége, hanem a klímaváltozás is fontos szerepet játszik abban, hogy a 80′ évektől folyamatosan növekszik a számuk Európában.

A kutatók 12 európai ország az elmúlt 150 évben mért hőmérsékleti és csapadékmennyiségi adatait hasonlították össze, és azt a következtetést vonták le, hogy az enyhébb telek után mindig jelentősen megnőtt a vaddisznók száma. Arról nincsenek pontos adatok, hogy hány vaddisznó él Európában, ezért vadászati és közúti baleseti statisztákon vizsgálták a vaddisznó-populáció változását.

A növekedés oka, hogy a vaddisznóknak a számukra ideális testhőmérsékletük fenntartásához hidegebb időben több energiára volt szükségük. A fiatal egyedek gyakran nem is élték túl a kemény fagyokat, a túlélők pedig a következő évben kevesebb energiát tudtak a reprodukcióra és a kismalacok gondozására fordítani. A melegebb időben a termoreguláció kevesebb energiát igényelt, a fiatal állatok közül is többen maradtak életben.
Döntő tényező ilyenkor, hogy elegendő táplálékhoz is jutottak az állatok, az egyedszám ilyenkor növekedett. Mivel az enyhe telek egyre gyakoribbá váltak, a vaddisznók egyedszáma jelenleg exponenciálisan növekszik.

Mindennek persze hátulütői is vannak. Az elmúlt években az élelmet kereső vaddisznók a mezőgazdaságban okoztak jelentős károkat, de egyre többször tűntek fel a nagyvárosok környékén is, Budapesten például legutóbb januárban kóboroltak a belvárosban. (MTI)

Meglepő eredményre jutott az a hazai tanulmány, amely a lakott településeken egyre gyakrabban felbukkanó vaddisznókról készült. A belterületen károkat okozó vaddisznók a közvélekedéssel ellentétben nem a külterületi erdőkből szöknek be a városba, hanem eleve a lakott területen élnek.  A belterületi vaddisznók titkai >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás