Hirdetés
Forrás: lelepo.hu

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának legújabb természetvédelmi akciója keretében egy ugartyúkot láttak el GPS jeladóval. A cél az, hogy alaposabb ismereteket szerezzenek a ritka madárfaj életmódjáról.

Kutatási célokat szolgál a jeladó
Borza Sándor, a HNP Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársa szerint az ugartyúk a nemzeti park kisszámú, de rendszeres fészkelő madárfaja. Állománya az elmúlt évtizedekben jelentősen lecsökkent, ezért védelmük kiemelt fontosságú.

ugartyúk jeladóval (Burhinus oedicnemus) kép: Borza Sándor HNP

A GPS jeladót a Kunmadarasi-pusztán helyezték fel egy tojó madárra. Ez az első lépése annak az átfogó kutatásban, melynek célja a faj életmódjának alaposabb megismerése. Az innovatív technika lehetővé teszi, hogy pontos információkat gyűjtsenek az ugartyúkok élőhelyválasztásáról, területhasználatáról és vonulási szokásairól. Borza Sándor hangsúlyozta, EZEK AZ INFORMÁCIÓK ELENGEDHETETLENEK A FAJ HATÉKONY VÉDELME ÉRDEKÉBEN.

Az ugartyúk jelölése nemcsak a Hortobágyi Nemzeti Park számára jelent előrelépést, hanem hozzájárul a nemzetközi madárvédelmi erőfeszítésekhez is. Az ilyen típusú kutatások segítenek megérteni a madarak viselkedését és szükségleteit, ami elengedhetetlen a megfelelő védelmi stratégiák kidolgozásához és végrehajtásához.

ugartyúk jeladóval (Burhinus oedicnemus) kép: Borza Sándor HNP

Az ugartyúkról

Az ugartyúk a partimadarak rendjébe tartozó, közepes méretű madár, amely leginkább a száraz, nyílt területeket kedveli. Megjelenése különleges:

BARNA TOLLAZATA ÉS FEHÉR CSÍKOS MINTÁZATA KIVÁLÓAN ÁLCÁZZA ŐT A HOMOKOS, KÖVES TALAJON.

Az ugartyúk nagy, sárga szemei feltűnőek, és éjszakai aktivitását segítik. Bár viszonylag ritkán hallható, jellegzetes, éles hívóhangja könnyen felismerhető. Az elmúlt évtizedekben állománya jelentősen lecsökkent, főként élőhelyeinek zsugorodása és zavarása miatt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás