Hirdetés

Májusban összesen 24 268 új autót adtak el Oroszországban. Ez éves összehasonlításban 83,5 százalékos zuhanást mutat, vagyis az autópiacnak ez a szegmense gyakorlatilag leállt.

Egyszerre több tényező is közrejátszik ebben: a statisztikai hivatal szerint a megugró infláció miatt az újautó-árak csak az év eleje óta 50 százalékkal emelkedtek, de a háztartások most amúgy sem gondolkodhatnak autóvásárláson, hiszen a fizetések vásárlóereje a mélybe zuhant. Ám ha még van is elég pénze egy vevőnek, az olcsóbb helyi autók is elérhetetlenek lettek, hiszen a gyártásuk lényegében leállt.

Az ukrán háború kitörése, azaz február 24-e óta életbe léptetett szankciók miatt a gyárak alkatrészbeszerzése ellehetetlenült. Jó példa erre az egyik legnagyobb gyártó, az Avtovaz esete, amely a Renault-val közösen működött, ám a háború kitörése után a franciák felmondták az együttműködést. Több ezer alkalmazott van fizetett kényszerszabadságon, vagyis a cég égeti a pénzét, autók viszont nem gördülnek le a szalagokról.

A G7 szerint a 2000-es években a világ vezető autógyártói komoly befektetésekkel jelentek meg az orosz autógyártásban, ami a szektort függőségbe helyezte a nyugati világgal szemben. A szankciók ezt a köldökzsinórt vágták most el, ami azzal a veszéllyel fenyeget, hogy az iparágban állások tízezrei fognak megszűnni, és ennek tovagyűrűző hatásaival is számolni kell.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin megtekintette a Renault tulajdonában lévő Avtozvaz Togliattiban lévő gyárát 2012-ben – Fotó Alexey Druzhinin / Ria Novosztyi / AFP

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás