A rovat kizárólagos támogatója

Európa társadalmi, gazdasági szempontból legrosszabb helyzetben lévő területeinek lakosságát sújtja leginkább a légszennyezettség és az egyéb környezeti szennyezés – áll az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) új jelentésében.

Miközben összességében az európai környezeti minőség javuló tendenciát mutat, bizonyos régiók és bizonyos társadalmi rétegek továbbra is aránytalanul nagy veszélynek vannak kitéve például a lég- vagy éppen zajszennyezettségnek – áll az EEA jelentésében.

A szervezet szerint ezért célzott akciókra van szükség a szegények, idősek és gyerekek környezetszennyezéssel szembeni fokozott védelme érdekében, különösen Európa keleti és déli régióiban. Így Magyarországon is, amelyet más kelet- és dél-európai országokkal együtt például az átlagosnál jóval nagyobb szállópor- (PM2,5) és talajközeli-ózon szennyezés jellemez. A jelentés rámutat, ezen országokban a jövedelmek és a képzettség alacsonyabb, a munkanélküliségi ráták pedig magasabbak az európai átlagnál. A dél- és délkelet-európai államok az extrém magas hőmérsékletnek is jobban ki vannak téve-írta a portfolio.

Európa légszennyezettségi térképe PM 2,5Európa légszennyezettségi térképe PM 2,5

Az uniós ügynökség szerint egyebek mellett a következő lépésekkel érdemi javulást lehetne elérni:

—  A közúti és légi forgalom tervezésekor a lég- és zajszennyezési szempont fokozottabb figyelembe vétele, például autómentes városi övezetek kialakításával.
—  Bizonyos háztartási tüzelőanyagok használatának betiltása, mint például a széné. Ennek a lépésnek azonban együtt kell járnia a tisztább fűtési megoldások kialakításához a szegényebb háztartásoknak nyújtandó támogatásokkal.
—  Zajvédő falak és egyéb megoldások alkalmazása, különösen a gyerekekre tekintettel.
—  A hő- és hideghullámokkal szembeni sérülékenyebb társadalmi rétegek számára speciális intézkedések kidolgozása.
—  Zöldfelületek területének és arányának növelése, különösen a városi területeken.
 

A környezetszennyezés mellett ez fogja szétverni civilizációnkat

A környezetszennyezés mellett ez fogja szétverni civilizációnkat

Még gazdagabbak lettek a szupergazdagok az előző egy évben. Az Oxfam szerint 26(!) embernél van a világ összes pénzének fele.
Tovább nyílt a vagyonolló a leggazdagabbak és a legszegényebbek között 2018-ban: tavaly a 26 leggazdagabb ember vagyona egyenlő volt az emberiség legszegényebb felének összvagyonával – hívta fel a figyelmet az Oxfam. 2017-ben még a 43 leggazdagabb embernek volt annyi vagyona, mint a legszegényebb 3 és fél milliárdnak. (lásd még a CNN anyag)  "A gazdagok és szegények közötti egyre szélesedő szakadék ellehetetleníti a szegénység elleni harcot, károsítja a gazdaságot és szítja az emberek dühét" – mondta Winnie Byanyima, a szervezet vezérigazgatója. Részletek >>>


 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás