A rovat kizárólagos támogatója

2016-ban a megújulók adták az EU újonnan beépített áramtermelő kapacitásának 86%-át (!). A szélenergia szektor pedig önmagában akkora teljesítménybővítést hajtott végre tavaly, mint minden más energiaforrás összesen! A forradalom itt van. Legalábbis a határainkon túl, a szélrózsa minden irányában. Nem csak nyugaton.

Az EU-ban immár a szélenergia bír a második legnagyobb beépített villamos teljesítménnyel, így a tavalyi évben már az unió áramfogyasztásának 10,4%-át termelték meg a szélerőművek. Ez annak is köszönhető, hogy a 2016-os évben megközelítőleg 8500 milliárd forintnyi befektetés érkezett a szektorba. A hatalmas beruházási kedv által sikerült elérni azt, hogy 2016-ban a rendszerre csatlakoztatott összes erőmű villamos teljesítményének 51%-át adja a szélenergia, míg a napelem szektor 27,4%-os részesedést ért el. Elképesztő, de ez a két megújuló szektor együttesen, durván hatszorosan (!) haladta meg az újonnan telepített földgáz erőművek teljesítményét.

Ugyan a frissen beépített szélturbina-teljesítmény 44%-át Németország adta, de 5 EU tagország így is rekordot döntött az egy év alatt telepített szélerőművi kapacitása terén. Külön érdekesség, hogy a hárommilliós lakosságú Litvánia tavaly nagyobb szélturbina kapacitást adott át (178 MW), mint az egész magyar szélenergia szektor teljesítményének (329 MW) a fele. Lengyel barátainknál 682 MW szélturbina kapacitás került átadásra 2016-ban, míg Romániában 2015-höz képest 226%-ára növekedett az újonnan felhúzott szélerőművek teljesítménye. Keleti szomszédunk 2017-re immár kb. tízszeresen (!) szárnyalja túl Magyarországot.

Meglepő módon, a 2008-as válság következményeit leginkább elszenvedő mediterrán EU-s tagországokban is jelentős kapacitásnövekedést könyvelhetett el a szélenergia szektort. A tavalyi évben Olaszországban 282 MW, Portugáliában 268 MW, Görögországban 239 MW, míg Spanyolországban 49 MW összteljesítményű új szélturbina csatlakozott a rendszerre.

A szélenergia tehát Európa-szerte jobban teljesít.

A legfrissebb adatok alapján tehát a megfontolt 20. helyet foglaljuk el az EU-ban jelenleg üzemben lévő szélenergia kapacitások szempontjából.
Az óvatos magyar haladás ellenére viszont még így is verjük az 1,3 milliós lakosságú Észtországot (310 MW), a velünk egy csónakban evező Csehországot (281 MW), a szigetország Ciprust (158 MW), a Budapestnyi lakossággal bíró Lettországot (63 MW), a Nógrád megye nagyságú Luxemburgot (58 MW), az Alpokkal tűzdelt Szlovéniát (3 MW), a Kárpátok szikláival szabdalt Szlovákiát (3 MW) és a Gyomaendrődnél egy tanyányival nagyobb Máltát (0 MW).
Őrült versenyben, de sikerült magunk mögé utasítanunk ezt a komoly bolyt. Nem hiába, itt is kiviláglik a magyar teljesítmény, a közös siker.

További adatok és érdekességek a WindEurope friss tanulmányában olvashatóak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek