A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 24.hu

A kormány védelmébe vette a két éve központosított szemétszállítási rendszert, bár azt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is elismerte a múlt héten, hogy a kukaholdingnak is nevezett NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt. fennállásának rövid időszaka alatt több 10 milliárd forintra rúgó tartozáshegyet hozott össze. Hatvanban és környékén is megy a nagy fideszes mutyi.

A centralizációt erőltető kormányzat láthatóan a pénzügyi csődhelyzet beismerése és az ellátási zavarok ellenére sem hajlandó komolyan átgondolni, hogy érdemes-e tovább próbálkozni a rendszer fenntartásával. Pedig az folyamatosan szállítja a botrányokat:

— a csaknem 1 milliárdos költség ellenére a mai napig nem működik az NHKV számlázási rendszere és az elszámolásokat nyilvántartó szoftvere,
—  az NHKV május óta nem tudja leadni a 2017-es gazdálkodási év mérlegét, mert nem tudja meghatározni, mekkorák a kintlevőségek és a tartozások,
—  az NHKV nem fizet a beszedett szemétdíjakból a tényleges szemétszállítást végző közszolgáltatónak, ezért múlt péntektől a Zöld Híd Nonprofit Kft. 116 Pest és Nógrád megyei településen nem viszi el a szemetet,
—   Gulyás pedig kénytelen volt belengetni, hogy ebben a helyzetben a feladat a katasztrófavédelemre hárulhat, először valószínűleg úgy, hogy a feladatra egy másik szemétszállító céget jelöl ki.

Az MSZP közben már arra szólítja fel az embereket, hogy ha a kormány nem gondoskodik a hulladékszállításról, akkor vigyék a Parlament elé a szelektíven gyűjtött hulladékukat.

A rendszer azonban nem csupán technikai problémák miatt haldoklik.

Az egyik vidéki szolgáltatóval kapcsolatos friss adatok rávilágítanak arra, hogy az elvileg karcsúbb, tehát olcsóbb központosított rendszer a valóságban nem lett karcsúbb és olcsóbb sem, sőt. Hatvanban éppen az verte ki a biztosítékot, hogy a regionális szemétszállítónál – bár csökkenteni akarja a szolgáltatásokat – sokkal magasabbak lettek a fizetések, mint a rendszer bevezetését megelőzően.

Az NHKV létrejötte előtt a Hatvan és Térsége Hulladékgazdálkodási Kft. a városban és 21 további településen látta el a szilárdhulladék-gyűjtési, -szállítási és -ártalmatlanítási feladatokat. A 73 ezer embert érintő közszolgáltatás a 2016-os gazdasági évben 120 millió forintos hasznot termelt. A kukaholding azonban nem a feladatát viszonylag zökkenőmentesen ellátó céget választotta regionális partnernek, hanem egy jóval kisebb vállalkozást. A Szelektív Hulladékhasznosító Nonprofit Kft. korábban négy kistelepülésen működött, és 2016-ban veszteséggel zárta az évet. A választásban a Fideszen belüli ellentétek is közrejátszhattak. A rendszer kialakítását felügyelő Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban ugyanis az a Szabó Zsolt felelt államtitkárként a közszolgáltatásokért, aki korábban a város polgármestere volt. Szabó viszonya ugyanakkor az elmúlt években olyan súlyosan elmérgesedett szintén fideszes utódjával, Horváth Richárddal, hogy még a város uniós pályázati forrásai is elapadtak.

A jelenlegi polgármester a napokban a képviselő-testületi ülésen pénzügyi adatokat hozott nyilvánosságra a Szelektív Kft. működéséről. A cég 2017 vége óta megduplázta adminisztrációs létszámát, és milliós fizetéseket ad a vezetőinek, de közben igyekszik jóval alacsonyabb szintre csökkenteni a szolgáltatásait. A polgármester beszámolója szerint a legújabb vita azon robbant ki, hogy a szemétszállító kft. bejelentette, nem hajlandó elvinni az őszi levélhullás idején a zöldhulladékot. A Szelektív azt jelezte, hogy évente csak egy alkalommal tudja biztosítani ezt a szolgáltatást. Horváth szerint viszont a várossal kötött szerződés arra kötelezi a céget, hogy bizonyos időszakokban akár kéthetente is kimenjenek a zöldhulladékért.

Horváth Richárd a 24.hu információi szerint a testületi ülésen elmondta, adatigényléssel kikérte a Szelektív Kft. gazdálkodási számait. Az adatokból kiderült, hogy az ügyvezető igazgató bruttó másfél millió forintos fizetést kap, háromszor annyit, mint a másik cég, a Hatvan és Térsége Kft. vezetője.  Szintén másfél milliós díjazásban részesül a cég szerződtetett tanácsadónője, aki korábban az NHKV-nál dolgozott. (A hulladékcég tanácsadója korábban Szabó Zsolt politikai főtanácsadója volt.) Ezen kívül egymillió forint körüli fizetést kapnak a menedzsment alsóbb szintjein tevékenykedők, de fizet a cég a hulladékgazdálkodási társulás polgármestereinek is, holott ők korábban társadalmi munkában látták el ugyanezt a feladatot.

A hatvani polgármester szerint nem érthető, hogy ha a gazdálkodásból futja ekkora fizetésekre, akkor miért a zöldhulladék elszállításán akar spórolni a cég.  A Szelektív Kft.-től a 24.hu is kikérte a munkavállalói adatokat, de levelükre egyelőre nem kaptak választ. A hatvani központtal működő szemétszállító cég egyébként az NHKV-hoz hasonlóan nem zárta le a 2017-es pénzügyi évét, az Opten cégadatai szerint eddig nem tette közzé a tavalyi mérlegét.

Így barmolták szét a szemétszállítást   Káosz és kosz

Működő közszolgáltatást vertek szét a 2010 utáni Orbán-kormányok, amikor előbb a hatósági árbefagyasztással, a „rezsicsökkentéssel”, majd az államosítással szétbarmolták a hazai hulladékszállítást. Az ágazat addig nyereséges cégei veszteségbe fordultak, a létrehozott nemzeti kukaholding pedig milliárdos állami tőkeinjekciókra szorul.
A kormány most a saját maga előállította csődhelyzetet próbálja megoldani.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás