A rovat kizárólagos támogatója

A jó levegő közös értékünk. Erről szól a BKM Budapesti Közművek aktuális kampánya – melyet podcastunkban járunk körbe Kanozsai Gáborral, a BKM Körforgásos Hulladékgazdálkodási igazgatójával, és Szilágyi Lászlóval, a Főpolgármesteri Hivatal Klímavédelmi Főosztályának munkatársával.

A légszennyezettség mára világszerte az egyik vezető halálok, és sajnos Budapesten is az egyik legsúlyosabb környezeti és közegészségügyi kockázati tényező. A rossz levegő évente sok száz budapesti korai halálát okozza, míg tízezreknek okoz légzőszervi, valamint szív- és érrendszeri megbetegedéseket. A légszennyezés csökkenti a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenállóképességét is rontja a koncentrálóképességet és a szellemi teljesítőképességünket, sőt friss kutatások szerint jelentős súlyosbító tényező a COVID-19 fertőzések esetében is.

Közös érdekünk a főváros levegőtisztaságának védelme, az illegális hulladékégetés visszaszorítása és a korszerű, környezettudatos fűtési megoldások minél szélesebb körű elterjedése.

A légszennyezettségről sokaknak főként az autók kipufogógáza vagy az ipari kibocsátás jut eszébe, amelyek valóban szennyezik a levegőt, azonban az egészségünket leginkább károsító úgynevezett kisméretű szálló por (aeroszol) fő kibocsátója a lakossági fűtés. Különösen környezet- és egészségkárosítóak a lakossági hulladékégetés során a levegőbe jutó szennyezőanyagok. Mivel a hulladékok megfelelő elégetésére a háztartási tüzelőberendezések alkalmatlanok, a hulladékégetés nemcsak egészségünket, de kályhánkat és kéményünket is tönkreteheti.

Súlyos egészség- és környezetkárosító hatásai miatt, a lakossági hulladék nyílt téri vagy háztartási tüzelőberendezésben történő elégetése hazánkban tiltott, illegális tevékenység. Pénzbírsággal sújtható, adott esetben pedig bűncselekménynek minősül.

Fontos tudnunk, hogy a tűzifán, a szénen és a saját háztartásunkban keletkező kezeletlen fa- és papírhulladékon kívül minden egyéb anyag elégetése illegális égetésnek minősül. Tilos égetni ablak- és ajtókeretet, fabútorokat, rétegelt lemezt, bútorlapokat, textíliákat; gumiabroncsot, fáradt olajat, PET-palackot. A fővárosban a kerti hulladékok égetése is tilos.

Tegyünk közösen a tiszta levegőért, a hulladékégetés visszaszorításáért! Szelektív hulladékgyűjtéssel, komposztálással, helyes fűtési megoldások alkalmazásával és rászorultság esetén az önkormányzatok által folyósított fűtési támogatás igénybevételével mindez lehetséges.

A Ne égess szemetet kampányról beszélgetett Sarkadi Péter szerkesztő Kanozsai Gábor igazgatóval, a  BKM BUDAPESTI KÖZMŰVEK Nonprofit Zrt. FKF Hulladékgazdálkodási Divízió Körforgásos Hulladékgazdálkodási Igazgatóságától, és Szilágyi Lászlóval, a Főpolgármesteri Hivatal Klímavédelmi Főosztály munkatársával, aki sok-sok éven át a Hulladék Munkaszövetségnél dolgozott.

A beszélgetés fő témakörei:
— Hogyan fűtsünk helyesen: miben segítenek a renopont irodák?
— Milyen egészségügyi hatásai vannak a hulladékégetésnek: toleranciaszint változás szennyezett környezetben: megrövidülő élet, romló életminőség
— hogyan hat a levegőminőségre a szemétégetés: mi az a PM1; PM2,5; és PM10? A légszennyező anyagok koktélhatása.
— Miben segíthet a szelektív hulladékgyűjtés és zöldhulladék kezelés?
— Avarégetés tiltása, és a mai kaotikus szabályzás és ellenőrzés – kontra komposztálás közösségi komposztásás.
— Hulladékszigetet, üvegvisszagyűjtés – betétdíj 2 fajtája: az újratöltést célzó, és az újrahasznosítási céllal történő begyűjtés
— Mekkora, és hogyan működik a termikus hulladékhasznosítás a fővárosban?
2019 –ben  670000 tonna hulladék szilárd hulladék keletkezett Budapesten, és ennek kb. az 55 %-át égették el, 2020- ban 650000 tonna hulladékot termeltünk, melynek szintén kb. 55 % égett el.
Távhőrekord és komoly földgáz-megtakarítás a budapesti hulladékból:  A hulladékból nyert közel egymillió GJ hőenergia megtermelése éves szinten mintegy 60 ezer tonna CO2, és további mintegy száz tonna egyéb légszennyező anyag kibocsátásának csökkenését eredményezte a fővárosi földgázalapú távhőtermelő létesítményeknél. A Fővárosi Hulladékhasznosító Műben 2021-ben megtermelt rekordmennyiségű hőenergia 28 ezer átlagos budapesti háztartás éves távhőigényét (távfűtését és melegvíz-ellátását) biztosította környezetbarát, fenntartható módon.

— Mit tehetsz az illegális égetés ellen? A Szemléletformáló és Újrahasználati Közpotok és a hulladékudvarok szerepe. Hulladékudvarból 17 van Budapesten, most terveznek egy újat nyitni, de ez európai szinten nagyon jó ellátottságnak számít egy ekkora városban.

— Veszélyeshulladék gyűjtési módok, lehetőségek

— Épületszigetelés, tüzelőberendezés korszerűsítés lengyel példa: Varsóban az önkormányzat már 6000 háztartásban segített kicserélni a kazánokat.

Budapesten kb. 30.000 szilárd tüzelésű háztartás van javarészt a külsőbb, zöldövezetes kerületekben, Soroksáron a leggyakoribb, ott a háztartások kb. 18%-a fűt valamilyen szilárd anyaggal.

Lásd még: Ne égess! – Szeméttel fűteni nagyon rossz ötlet!

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

Kapcsolódó anyagok:

Ne égess! A jó levegő közös értékünk

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek