A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A szénbányászat és a szénalapú energiatermelés azonnali beszüntetését követelte többtucatnyi környezetvédő aktivista, akik tegnap délelőtt az észak-csehországi Moston behatoltak a Severní Energetická energetikai társaság központjába.
A Severní Energetická működteti a Chvaletice erőművet, amely a legnagyobb szénalapú erőmű Csehországban, és az észak-csehországi régió legtöbb légszennyeződést kibocsátó vállalata. A környezetvédők az épület homlokzatára nagy méretű transzparenst tűztek ki, amelyen a közvélemény tudtára adták követeléseiket. A rohamrendőrség felszólította az aktivistákat az épület elhagyására, de miután erre nem voltak hajlandóak, a rendőrök 11 személyt őrizetbe vettek. Az akcióval egy időben mintegy 50-60 környezetvédő aktivista a kormány épülete előtt is tüntetett Prágában.

Szintén azt követelték, hogy az éppen ülésező kabinet tiltsa be a szénkitermelést és a szénalapú erőművek működését Csehországban.
„Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a Chvaletice erőművet működtető Severní Energetická társaság különféle kivételeket kér az államtól működéséhez. Miközben a nyereség a társaság tulajdonosainak a zsebébe vándorol, addig az erőmű által kibocsátott szennyeződés következményeit mindannyian viseljük” – nyilatkozta Veronika Dombrovská, a tiltakozást megszervező Limity mozgalom egyik vezetője.

A cseh kormány néhány hónapja különbizottságot hozott létre a szénalapú erőművek problémájának kezelésére, s megígérte, hogy fokozatosan bezárja őket. A kabinet ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a környezetvédő energetika bevezetése komoly gazdasági átalakulást is feltételez, s ehhez Csehországnak hosszabb időre van szüksége.

Nyitólap: A csehországi Chvaletice erőműnél a zöldek demonstráltak. 2019 11 25 bumm.sk

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás