A rovat kizárólagos támogatója
Czinder Tímea, Locsodi-Nagy Tamás

A Green Sziget fő jelszava idén a „Love Revolution”; egyik üzenete pedig mindenki számára fontos: „a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés”. Ezen cél elérésére idén a korábbi éveknél is nagyobb energiát fordítottak. Lássuk, hogyan valósultak meg a tervek a gyakorlatban!

A tavalyról már ismert re-pohár rendszer idén is sikeresen folytatódott. Maga a rendszer egy önmagát gerjesztő folyamaton alapul, úgy kell elképzelni, mint az érmével működő bevásárlókocsi., A vásárlók megvesznek egy poharat 450 forintért, majd maguk viszik vissza azt (akárcsak egy boltban a kocsit). Később be tudják váltani vagy egy új, tiszta darabra, vagy egy tokenre. A tokenért szükség esetén újra poharat lehet igényelni. A fesztiválozás végén a poharat hazavihetik emlékbe.

Hogy utánajárjunk, mennyire működőképes az elgondolás, több vendéglátóhelyen is feltettük a kérdést: milyenek a tapasztalataik a re-pohár rendszerrel?
A vélemények megegyeztek abban, hogy a vásárlók többsége elégedett a rendszerrel és szereti azt. Ugyanakkor néhányan nehezményezték, hogy a pohár pénzbe kerül.  Meséltek olyan fesztiválozókról, akik egymaguk 8-10 poharat gyűjtöttek össze. Ők azt hitték, hogy a token nem csak pohárra váltható be. A fesztiválon nem láttunk sok eldobált poharat, a vendéglátóhelyeken is túlnyomórészt repohárban lehetett italt kapni. Kivétel képeztek a röviditalok amelyekhez a feles pohár egyszer használatos volt. Emellett az ásványvizet is még mindig műanyagból készült palackból ihatjuk.

A szívószálak használata szerencsére már nem trendi, nincsenek a pultra sem kirakva. Ha mégis használták azokat, legtöbbször a koktélokhoz kérték a fogyasztók. A környezettudatosabbak saját fém szívószállal és műanyag kulaccsal érkeztek.

Ha valaki nem szerette volna a PET palackokat gyarapítani és az ásványvíz helyett a csapvizet választotta, a vízvételi pontokra nagy vízcsepp alakú táblák hívták fel a figyelmét. A takarékosságra és a vízfogyasztás mérséklésére inspirálták a Szigetlakókat a zuhanyzókban kiragasztott matricák.

 

Az eldobált PET és alumínium szemét mennyiség csökkentésének érdekében a Green pontokon le lehetett adni az általunk összegyűjtött újrahasznosítható anyagokat, kisebb mennyiségért ingyen wifit, nagyobb zsák esetén gitárpengetőt, pólót, bögrét lehetett érte kapni. Sokan gyűjtöttek szemetet az ajándékokért cserébe, egy nagy sörgyártó hátizsákját több szorgalmas fesztiválozó is büszkén viselte.

A 2018-as szelektív program eredményességét a kézi takarítás fejlesztésével növelték.

Az önkéntesekkel a rendezvény egész területén (és a Duna-parton is) találkozhattunk, a takarító személyzettel pedig még a HÉV-megállóhoz vezető úton is. Az utóbbi helyszínen végig zsákok voltak felakasztva a kommunális hulladéknak. A csikkeket hordozható hamutartókba tehették a dohányzók, ezek kényelmesen elfértek akár egy nadrágzsebben is.

Rengeteg szelektív kuka várta a szemetet, ám néha a szelektálásnál gondot okozott a megfelelő kuka kiválasztása. Azért javarészt minden a helyére került. Itt is mint oly sok helyen hiányzott az üvegek visszagyűjtése. A rendezvény területére ugyanis nem lehet üveget bevinni, de a kocsmáknál a tömény italokat nagyobb kiszerelésben üvegpalackban árulják.

A fenntartható táplálkozásra kijelölt blokkban sajnos találkoztunk olyan vendéglátóhellyel, ahol nem volt repohár. A vegán és alacsony CO2-kibocsátású ételeket forgalmazó helyeken a konyhai hulladékot és a modern „műanyagok” egy részét is komposztálták egy mobil komposztáló berendezésben. A cég munkatársai elmondták: az egész Sziget területén dolgozó százötven vendéglátóegységből mindösszesen csak hatnál volt ilyen lebomló csomagolás. Ráadásul a részükre átadott műanyag és ételhulladék nagy mennyiségű egyéb anyagot is tartalmazott, főleg alumínium sörös dobozokat. A komposztáló mellett egy kiállítás is helyett kapott. Itt ha helyesen válaszoltunk a feltett kérdésekre, kedvcsinálóként egy póló volt a nyereményünk.

Az újrahasznosítható anyagok gyűjtésén kívül adakozással is hozzá lehetett járulni az ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez. Ha valakinek volt olyan tárgya, amit már nem szeretett volna hazavinni, a Máltai szeretetszolgálat szívesen fogadta azt. A tárgyakat hajléktalanoknak adják majd, illetve gyermekek nyaraltatásánál használják fel. A múlt évben egy címkével lehetett jelezni, ha valaki a sátrát is adománynak szánta, így nem kellett megvárni, hogy jelentkezik-e érte. Idén ilyen matricákat nem hoztak magukkal.

Az Eco kempingben napelemekkel állították elő az áramot és bárki feltölthette a telefonját. Mivel ide nem engedtek be minket, sem a vákuumos WC-ket, sem a speciális házakat nem tudtuk megnézni közelebbről, illetve a campinglakókkal sem tudtunk beszélni az élményeikről.

A látottak alapján elmondhatjuk: nagy lépést tett előre a Sziget. A legnagyobb változást mégis a bulizók és szolgáltatók környezettudatossága hozhatja el!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás