A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Nemzetközi fenyegetésnek szeretnék minősíttetni az ENSZ-ben a klímaváltozást egyes, alacsony fekvésű szigetállamok, amelyeknek létét veszélyezteti a tenger szintjének emelkedése.

A kérdést Tony DeBrun, a Marshall-szigetek elnökhelyettese vetette föl a Biztonsági Tanács tegnapi zárt körű ülésén, amely a klímaváltozás biztonsági dimenzióival foglalkozott. A Nagy-Britannia és Pakisztán által szervezett ülés után DeBrun elmondta, hogy a szigetországok e törekvése olyan állandó BT-tagok ellenállásába ütközik, mint Kína és Oroszország. Szerintük az ENSZ legnagyobb hatalmú politikai testülete nem a megfelelő hely a klímaváltozás megvitatására. DeBrun ennek ellenére bízik benne, hogy a BT több tagját is meg lehet győzni arról, hogy "ez biztonsági kérdés és nem egyszerűen gazdasági, társadalmi és politikai ügy".

Az alacsony fekvésű szigetállamok azt szeretnék, ha a BT a maga politikai súlyával felsorakozna mögöttük a túlélésük érdekében, például azzal, hogy támogatja az új technológiák és alternatív erőforrások használatát.

A Marshall-szigetek már most fizeti a tengerszint emelkedésének árát: kutak vize válik sóssá, ezért kevesebb az ivóvíz és ez kihat az élelemtermelésre is. Az egyik lagúnában egy sziget víz alá került, és a partok erodálódnak. A helyzet romlása kivándorlásra kényszeríti a lakosokat – mondta az alelnök.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás