A rovat kizárólagos támogatója

Áprilisban a Német Szövetségi Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte a klímavédelmi törvényt, mivel az nem fékezi meg eléggé a CO2 kibocsátást és veszélyezteti a jövő generációinak a szabadságjogait.

2022-ig szigorúbb törvényt kell hozniuk, ami a nemrég megjelent tervezet szerint meg is történik:

– 55% helyett 65%-os csökkentés az üvegházhatású gázok kibocsátásában 2030-ra,
– klímasemlegesség elérése 2050 helyett már 2045-re,
– 50%-kal nagyobb nap- és 34%-kal nagyobb szélenergia kapacitás 2030-ra,
– támogatási program épületszigetelésre és az ipar zöldítésére.

Magyarországon az LMP – Magyarország Zöld Pártja már többször benyújtotta az Országgyűlésnek a 65 százalékos csökkentési célt és 2040-re a klímasemlegesség elérését, de a Fidesz ezeket a kezdeményezéseket lesöpörte az asztalról.

A német autóipar érdekeit hűen kiszolgáló magyar kormánypárt még vitára sem találta érdemesnek az LMP által az épületek szigetelésével kapcsolatban benyújtott javaslatokat sem. Az épületek átfogó energetikai korszerűsítése és szigetelése együttesen tartós és fenntartható rezsicsökkentést biztosítana a családoknak, munkahelyeket teremtene és hozzájárulna a káros anyagok kibocsátásának csökkentéséhez, de az erre vonatkozó javaslatot a Fidesz a 2022-es költségvetés tárgyalásánál sem engedte még megvitatni sem.

Ha Európa legnagyobb gazdasága képes ilyen komoly célokat kitűzni és megvalósítani, akkor Magyarországnak is menne, ha a kormányt, a kormánypártot érdekelné a jövő. A hazai klímatörvény és az Orbán-kormány külpolitikája azonban nem alkalmas az éghajlatváltozás megfékezésére és nem biztosítja a megfelelő alkalmazkodást.

Elvárjuk, hogy a kormány a most bejelentett német tervekhez hasonló célokat tűzzön ki, és biztosítsa a megfelelő kereteket a megvalósításhoz!

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás