Hirdetés
greenfo/MTI

Az Adriai-tenger szlovén részét sem kímélte az elmúlt évtizedekben a klímaváltozás, a korallfajokat is fenyegeti – közölte Lovrenc Lipej szlovén tengerbiológus.

A tengerfelszín melegedése korallfehéredést és korallkihalást okozott, valamint új, nem őshonos fajok jelentek meg – mondta el egy online előadásban, amelyben a szlovén tenger környezeti állapotát ismertette.

Lipej, aki a Pirani Tengerbiológiai Állomás munkatársa, kiemelte a Földközi-tenger párnakorall- és a kőkorallzátonyainak károsodását. Ezek a szlovén Strunjan Természeti Parkban is megtalálhatók, és különféle tengeri élőlényeknek adnak otthont, hozzájárulva a biodiverzitás fenntartásához.
Ezek a korallok érzékenyek a magas hőmérsékletre – mutatott rá a szakember, aki szerint azonban Szlovéniában nem is a tenger magas hőmérséklete – amely akár 26 Celsius-fok is lehet – okozza a problémát, hanem az a tény, hogy a meleg késő őszig is eltarthat.

A “trópusiasodás” miatt a nem őshonos fajok az Adriai-tenger északi irányába terjeszkednek. Számos ilyen fajt figyeltek meg a szlovén tengerben az elmúlt években, köztük a gömbhalféléket (Tetraodontidae) és a vérengző makrahalat (Pomatomus saltatrix).
A környezeti károk mellett ezek a halfajok gazdasági károkat is okoznak, zsákmányul ejtik a márnákat és egyéb kereskedelmi halfajokat – fogalmazott a tengerbiológus.
A növekvő tengerszint miatt várhatóan víz alá kerülnek az olyan vizes élőhelyek is, mint a Skocjan-öböl természetvédelmi területe vagy a Secovlje Salina természetvédelmi park, ezek a területek számos madárfaj fészkelőhelyéül szolgálnak.

Teljesen eltűnt a biológiai sokszínűség a Földközi-tenger keleti részén

Mint azt nemrég írtuk, összeomlás szélén van a biodiverzitás a Földközi-tenger keleti részén, osztrák kutatók vizsgálata alapján az ott élő fajok nem képesek lépést tartani a víz erőteljes felmelegedésével, Izrael partjainál a honos fajok egy része eltűnt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás