A rovat kizárólagos támogatója

Az édesítőszerek folyamatos kritikák kereszttüzében vannak és szerintem jó kérdés, hogy miért van rájuk egyáltalán szükség, ha annyiféle betegséggel kapcsolatba hozták már őket? Közel húsz éve nem vagyok vevő a répacukorra. Csöppet sem hiányzik. Miért nem elégséges az, amit a szervezetünkbe természetes cukrokkal (pl. gyümölcscukor, tejcukor stb.) bevihetünk.

Két hét alatt közel 30 ezren tekintették meg a tudományos közleményt, ami a szukralóz-acetátot joggal ekézi, ami tudományos cikknél elég ritka. Rengeteg embert érint, akik úgy gondolják, hogy édes íz nélkül lehet élni, de nem érdemes. Marhaság! Okulni kellene abból, ami három kommunikációs szinten is olvashatunk. A Diet Coke-on a Splenda tartalom rá is van nyomtatva.

Anonymus: Nagyon veszélyes dolog derült ki az egyik népszerű édesítőszerről, lebonthatja (sic! – károsítja) a DNS-t Hvg, 2023. június. 6.

„Számos diétás üdítőben és más élelmiszerben megtalálható, most azonban úgy tűnik, hogy veszélyes lehet az egészségünkre – akár DNS-szinten is – a szukralóz, állapította meg egy új tanulmány.”

– A szukralóz (E955) Splenda néven ismert nulla kalóriás édesítőt 1976-ban fedezték fel Leslie Hough és Shashikant Phandis. Hatszázszor édesebb a répacukortól, az FDA engedélyezési rendszerén simán átment. A természetben nem fordul elő, vegyipari matuzsálem. Gyártója eredetileg a brit Tate & Lyle volt, ma az amerikai Heartland Food Products Group forgalmazza.

„…a szukralóz a rágók mellett a diétás üdítőkben is megtalálható, tehát gyakori cukoralternatíva…”

– Lehet akkor böngészni a nullal kalóriás cuccokat, de legjobb elfelejtkezni róluk. A víz önmagában jobb!

„…egyebek mellett DNS-károsodást, sőt a rákhoz kapcsolható gének megnyilvánulását (expresszióját) is felfedezték, de a károsodott a bélfal is. Ez utóbbi, ha szivárogni kezd, azt is eredményezheti, hogy a részben megemésztett élelmiszer, valamint a toxinok a véráramba is beszivároghatnak…”

– Csupa olyasmi, amit nem kívánunk magunknak. Az édes ízről le lehet jönni. Ezt a saját példámon tudom. A természetes alapú táplálékainkban elégséges édes íz van ahhoz, hogy ezt ne kelljen sokszorozni, hiszen a genotoxikus hatások mutációhoz vezetnek, s azok végül rosszindulatú tápcsatornai betegségekhez.

„…az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság [EFSA] küszöbértéke az ilyen genotoxikus anyagok esetében, napi 0,15 mikrogramm. Ezt a határt ugyanakkor napi egy szukralózos üdítő is átlépheti.”
– Szóval tessék ejteni a nulla kalóriás átveréseket.
*
David Nield: This common artificial sweetener can break down DNA, scientists warn.  Science Alert, 2023. június 6.

’A kutatók aggodalmai annyira súlyos, hogy felszólítják az élelmiszer-szabványügyi ügynökségeket, hogy vizsgálják felül a cukorhelyettesítő biztonsági és szabályozási státuszát […]
»…a szukralóz-6-acetát jelen van ezekben az italokban, mielőtt lenyelnék, de még több termelődik a gyomrunkban. A szukralóz valójában a szukralóz-6-acetát módosított változatából készül, amelyet szacharózcukorból szintetizálnak. A tanulmányban a kutatók laboratóriumi tesztek sorozatát végezték az emberi vérsejteken és a bélfalszöveten, hogy lássák a reakciót mind a szukralózra, mind a szukralóz-6-acetát vegyületre […] A tesztek megerősítették azokat a mechanizmusokat, amelyek genotoxikus és klasztogén (DNS-törés), valamint a gyulladáshoz, oxidatív stresszhez és rákhoz kapcsolódó gének expressziójának növekedését mutatják. Ráadásul a bélfal is sérült’ […]

– Táplálkozási szakértők ezt lyukasbelűségnek mondják, ami lehetővé tesz, hogy a bélfalon olyan makromolekulák is átjussanak, amelyeknek normális esetben nem lenne esélye.

Schiffman, S.S., Scholl, E.H., Furey, T.S. & Nagle, H.T.: Toxicological and pharmacokinetic properties of sucralose-6-acetate and its parent sucralose: in vitro screening assays J. Toxicol. Environmen. Health B., 2023. május 23.

Összefoglaló – ’A vizsgálat célja a szukralóz-6-acetát, a mesterséges édesítőszer szukralóz szerkezeti analógjának toxikológiai és farmakokinetikai tulajdonságainak meghatározása volt. A szukralóz-6-acetát szennyeződés a szukralóz gyártásában, és a legújabb kereskedelmi szukralózminták legfeljebb 0,67% szukralóz-6-acetátot tartalmaznak. A rágcsáló modellben végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a szukralóz-6-acetát a szukralózhoz képest akár 10%-os szinthez viszonyítva székletmintákban is jelen van, ami arra utal, hogy a szukralóz a belekben is acetilálódik. A MultiFlow vizsgálat, ez a nagy áteresztőképességű genotoxicitási szűrőeszköz és a citogenetikai károsodást kimutató mikronukleusz (MN) teszt egyaránt azt mutatta, hogy a szukralóz-6-acetát genotoxikus. A hatásmechanizmust klasztogénnek minősítettük (DNS-száltöréseket okoz) a MultiFlow assay segítségével. A szukralóz-6-acetát mennyisége napi egyszeri szukralózzal édesített italban messze meghaladhatja a genotoxicitásra vonatkozó toxikológiai aggodalomra okot adó küszöbértéket, amely 0,15 μg/fő/nap. A RepliGut vizsgálati rendszert arra használták, hogy az emberi bélhámot szukralóz-6-acetátnak és szukralóznak tegyék ki, majd RNS-seq elemzést végeztek az ezen expozíciók által indukált génexpresszió meghatározására. A szukralóz-6-acetát jelentősen növelte a gyulladással, oxidatív stresszel és rákkal kapcsolatos gének expresszióját, a metallothionein 1 G gén (MT1G) kiemelkedő expressziójával. A transzepiteliális elektromos ellenállás (TEER) és a permeabilitás mérése a humán keresztirányú vastagbélhámban azt mutatta, hogy a szukralóz-6-acetát és a szukralóz egyaránt rongálta a bélfal integritását. A szukralóz-6-acetát gátolta a citokróm P450 család két tagját (CYP1A2 és CYP2C19) is. Összességében a szukralóz-6-acetátra vonatkozó toxikológiai és farmakokinetikai megállapítások jelentős egészségügyi aggályokat vetnek fel a szukralóznak a biztonságosságát és szabályozási státuszát illetően’ […]

Megbeszélés – ’Az ebben a tanulmányban végzett kísérletek azt mutatták, hogy a szukralóz-6-acetát genotoxikus, és a MoA-t klasztogénnek minősítették (indukált DNS-szálszakadások). Továbbá, az emberi bélhám szukralóz-6-acetátnak, valamint magának a szukralóznak való kitettsége károsította a szoros csatlakozásokat és károsította a bél barrier (határvédelmi) funkcióját mM koncentrációban. Az RNS-seq segítségével meghatározott emberi bélszövetből származó transzkriptomatikus vizsgálatok kimutatták, hogy a szukralóz-6-acetát jelentősen növelte a gyulladással, oxidatív stresszel és rákkal kapcsolatos gének expresszióját. A szukralóz-6-acetát a CYP450 család két tagját is gátolta alacsony μM koncentrációban, ami potenciálisan megzavarhatja az endogén és exogén vegyi anyagok, köztük a gyógyszerek metabolizmusát’ […]

Következtetések – ’A tanulmányban elvégzett nyolc projekt kiegészíti azt a nagy és egyre növekvő tudományos irodalmat, amely a szukralóznak való kitettségnek tulajdonított káros biológiai hatásokról számol be. A jelenlegi vizsgálatban a szukralóz-6-acetátot, egy szukralóz szennyeződést és metabolitot genotoxikusnak találták, klasztogén MoA-val, amely DNS-törések indukciójával jár. A bélhám in vitro expozíciója mind a szukralóz-6-acetát, mind a szukralóz mM-koncentrációjához bélbaktérium-közösség hiányában rontotta a bélbarrier funkció integritását. A szukralóz-6-acetát által indukált gének expressziója a bélhámban gyulladással, oxidatív stresszel és rákkal kapcsolatos, beleértve az MT1G-t és az SHMT2-t. A szukralóz-6-acetát blokkolta a citokróm P450 család két tagját (CYP1A2 és CYP2C19) is, amelyek mind az endogén mind a xenobiotikus vegyületeket metabolizálják, ami következésképpen káros toxikológiai expozícióhoz vezethet. Ezek a megállapítások egészségügyi és biztonsági aggályokat vetnek fel a szukralóznak az élelmiszer-ellátásban való folyamatos jelenlétével kapcsolatban, és azt jelzik, hogy szabályozási státusz-felülvizsgálatra van szükség.’

– Valóban a tanulmány szerzői (University of North Carolina) nem hagynak kétséget afelől, hogy ennek az édesítőszernek nincs keresnivalója az élelmiszereinkben és italainkban. Jó kérdés, hogy egyáltalán melyik édesítőszernek van, mert időről időre terhelő adatok jelennek meg, amire a gyártók a cukoripar nyomulását vetik fel azt illetően, hogy a piacaikat visszaszerezzék. Én köszönöm, mindkét-féle cucc (répacukor, nádcukor, krumplicukor, szőlőcukor kontra édesítőszerek) nélkül is jól megvagyok. Nem hiányoznak. A gagyi édesítőszerek pedig végképpen nem.
Darvas Béla

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás