Hirdetés
Forrás: mtvsz

Magyarország az egyik olyan uniós tagállam, amelynek Nemzeti Energia- és Klímaterve (NEKT) tervezetében az szerepel, hogy nemzeti szinten “a fosszilis üzemanyag-fogyasztás nem részesül támogatásban”. Ezzel szemben az Európai Bizottság és szakmai civilszervezetek kimutatásai, kutatásai alapján a fosszilis energiák itthon évente(!) átlag 370-660 millió euró támogatást kapnak, ami közel négyszer annyi, mint amennyit a megújuló energiákra jut – derült ki egy új civil jelentésből.

Még 2009-ben a G20 találkozón az EU tagállamok kormányai elköteleződtek a fosszilis energia támogatások kivezetése mellett. Egy évtizeddel később a klímaválság közepén ugyanezen uniós kormányok továbbra is adófizetőktől származó közpénzek milliárdjaival támogatják a fosszilis energiát, az éghajlatváltozás fő okozóját.

Ha élhető környezetet és jövőt akarunk, akkor az éghajlat- és egészségkárosító, fosszilis támogatásokat ki kell vezetni, és ennek intézkedéseit be kell vállalni az év végéig beadandó NEKT-ünkben.

A Klíma Akcióhálózat (CAN Europe), a Föld Barátai Hollandia és az ODI (Overseas Development Institute) által 2019. szeptember 9-én publikált civil jelentés  sürgeti az uniós tagállamokat, hogy az összes létező fosszilis energia támogatásukat listázzák az év végéig beadandó NEKT-jükben, és átfogó, érdemi kivezetési tervet és intézkedéseket rakjanak hozzá, ahogyan az Európai Bizottság 2030 Tiszta Energia csomag jogszabályai előírják.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás