Hirdetés
greenfo

A Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat és a Föld Barátai Hálózat Európa új közös tanulmánya “Elérhető legjobb gyakorlatok” címen pozitív példákat mutat be a civilek és a hatóságok együttműködésére az EU-ból érkező források kezelése területén az újonnan csatlakozott és a csatlakozó országokból.

A tanulmány bemutatja, hogy az ilyen jellegű együttműködések megvalósíthatóak, és hozzájárulnak az EU alapok hatékony és környezetbarátabb felhasználásához. A következő programozási periódusban, 2007 és 2013 között ezek az alapok az EU költségvetésének kb. egyharmadát jelentik, összesen 336,1 milliárd eurót.

A tanulmány leírja, hogyan valósítható meg a társadalmi részvétel az EU- alapok programozási, felhasználási és monitoringozási folyamatában. A könyvben leírt esettanulmányok segítséget kívánnak nyújtani olyan országok vagy területek számára, ahol az átláthatóság és a társadalmi részvétel még fejlesztendő. A tanulmány azt ajánlja, hogy a társadalmi részvétel szabályait és a civilek részvételét a folyamatokban az EU források felhasználását biztosító nemzeti jogszabályokban kell lefektetni.

Andrzej Gula, a Bankfigyelő Hálózat munkatársa elmondta: “Amint azt a tanulmányunk bemutatja, a civil partnerek részvétele az EU alapokkal kapcsolatos tevékenységekben döntő jelentőségű. Ez javítja a projektek minőségét, csökkenti a korrupciót, hozzájárul a fenntartható fejlődés szélesebb körű értelmezéséhez, kézzelfogható szociális és környezeti haszonnal jár, és hozzájárul az amúgy sem korlátlan mértékű közpénzek hatékonyabb felhasználásához”.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás