Hirdetés

A Nézőpont Intézet legfrissebb felmérése szerint az orosz-magyar gazdasági együttműködés erősítését és a paksi bővítést is támogatja a többség. Egy korábbi közvélemény-kutatás szerint a magyarok legalább kétharmada elutasítja a Paksi Atomerőmű üzemidő-hosszabbítását. Kinek higgyünk?

A Nézőpont Intézet felmérés szerint 89 százalék hallott arról, hogy Magyarország és Oroszország megállapodott a paksi bővítésről. A megkérdezettek 52 százaléka tartja szükségesnek a bővítését, 25 százalékuk ellenzi azt, 23 százalék nem tudott vagy nem akart válaszolni. Mint írták: jelentősen nagyobb a megállapodást előnyösnek tartók tábora (42 százalék), mint az azt elutasítóké (23 százalék).

Pártokra lebontva a Fidesz-szimpatizánsok kétharmada nagyon előnyösnek, vagy inkább előnyösnek tartja a paksi bővítést, 5 százalékuk tartja nagyon hátrányosnak, vagy inkább hátrányosnak. A baloldali összefogást támogatóknak csaknem fele (49 százalék) hátrányosnak, vagy inkább hátrányosnak ítélte meg, 19 százalékuk viszont nagyon előnyösnek vagy inkább előnyösnek. A jobbikosok körében jelentősen többen vannak a paksi bővítést támogatók (41 százalék), mint az azt ellenzők (22 százalék). Az LMP szimpatizánsok közül 10 százalék inkább előnyösnek, 40 százalék viszont nagyon hátrányosnak, vagy inkább hátrányosnak tartja a bővítést.

A Nézőpont Intézet úgy véli: "a paksi bővítés pozitív megítélésének hátterében az állhat", hogy a megkérdezettek 55 százaléka, de még a baloldali összefogás pártjaival szimpatizálók 48 százaléka is a mostaninál szorosabbra fűzné Magyarország és Oroszország gazdasági kapcsolatait. A felmérés szerint a Fidesz-szimpatizánsok 65, a Jobbik-szimpatizánsok 59, az LMP-t támogatók körében 44 százalékos az orosz-magyar gazdasági együttműködés támogatottsága. Az intézet összefoglalva azt állapította meg, hogy mind az orosz-magyar gazdasági együttműködés erősítése, mind a paksi bővítés a társadalom többségének támogatását élvezi, így – mint fogalmaztak – "aligha alkalmas a baloldal számára kampánytémának".
A közvélemény-kutató cég reprezentatív felmérése 2014 január 20. és 25. között ezer ember megkérdezésével készült – írta az MTI.
 


A kormány által milliárdokkal kitömött Nézőpont Intézet felmérésének részletes eredményei >>> 

Adalék a felméréshez:  Surranópályán nőtt milliárdos üzletté a Fidesz-közeli agytröszt (hvg 2012. december 03)
Míg a 3,1 milliárdos kormányzati megrendelése miatt a média megkülönböztetett figyelemmel követte az utóbbi hónapokban a Századvég-csoport tevékenységét, a szintén Fidesz-kötődésű Nézőpont Intézet kisebb megbízások révén, de az állam egyik legfőbb beszállítója lett. Az időközben új cégekkel bővült, több mint száz alkalmazottal bíró csoport állami megrendelés-állománya elérte az 1,5 milliárdot. Sorozatunk negyedik része a kormányzati tanácsadókról, kutatókról. 
 


atomenergia megítéléseatomenergia megítéléseSem új atomerőművet, sem a paksi élettartamának meghosszabbítását nem támogatja a magyarok közel kétharmada – derült ki a Mediánnak az origo számára készített felméréséből. 2011 szeptemberében a megkérdezettek elsöprő többsége a megújuló energiaforrásokra esküszik, a kormány azonban eltökélt a paksi bővítés mellett, amelyről szinte teljes politikai egyetértésben döntöttek még a Gyurcsány-kormány utolsó napjaiban

. A közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 32 százaléka támogatja, 63 százaléka elleni a Paksi Atomerőmű élettartamának meghosszabbítását, új atomerőmű építését a válaszadók 36 százaléka támogatja, 58 százaléka ellenzi. Összességében a lakosság 43 százaléka mindkét javaslatot ellenzi – olvasható a felmérésről közölt írásban. 

 

A Medián felmérése rámutat arra is, hogy a Paksi Atomerőmű megítélésére hatással volt a márciusi fukusimai atombaleset, de az atomenergiával szembeni ellenérzések feltehetően ettől függetlenül is éltek a magyar lakosságban.

A kutatás szerint a megkérdezettek 46 százaléka rendkívül veszélyesnek tartja a nukleáris hulladékot, és csak 1 százalék gondolja úgy, hogy veszélytelen. Az atomerőműveket a válaszadók 34 százaléka tartja rendkívül veszélyesnek, a Paksi Atomerőművet pedig a megkérdezettek 29 százaléka – közölte az Origo.

A megkérdezettek 51 százaléka szerint legkevésbé az atomenergia termelését kellene támogatni, és 7 százaléka mondja, hogy leginkább az atomenergia terjedését kell segítenie az államnak. A megkérdezettek 80 százaléka leginkább a megújuló energiaforrásokat támogatná- írtuk anno a Medián felmérését idézve.

Időközben kiderült, hogy a fideszesek is népszavaznának Paksról. A Medián január végén készített felmérése szerint a lakosság 51 százaléka egyetértett azzal az állítással, hogy "Pakson új atomerőmű épüljön a már meglévő mellett" – olvasható az intézet honlapján. Viszont azt, hogy orosz hitelből épülhetnek az új blokkok, már csak az emberek egyharmada támogatta, és az abszolút többség ellenezte. Az orosz kapcsolat ezzel együtt is támogatottabb, mint korábban: a Medián 2012-es felmérésében még csak az emberek negyede állt mellette.

Kapcsolódó anyagok:

Semmis a paksi paktum – az alkotmányjogász szerint

Civil tüntetés Paks 2 ellen

A paksi megállapodás betesz a napelemes rendszereknek is

Titkosak a paksi paktumot megalapozó számítások – visszakapjuk az atomhulladékunkat

A Duna halálos ítélete a paksi bővítés? Tanuljunk a britektől demokráciát!

Atomjellel a Paksi paktum elkerüléséért

Kutyafuttában dönthetnek Paksról -lehet itt Pakssal választást nyerni?

Kész a lengyel atomprogram – ők nem sumákolnak

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás