Hirdetés
greenfo/MTI

A márciustól májusig tartó esős időszakban idén alig volt csapadék, a szárazság az ország keleti és északi vidékeit az átlagosnál is jobban sújtotta. A meteorológusok szerint a következő hónapokban is száraz, napos időjárásra lehet számítani. Uhuru Kenyatta kenyai elnök az aszály miatt nemzeti katasztrófahelyzetet hirdetett.

A kelet-afrikai ország kormánya 2021. szeptember 8-án közölte, hogy az aszály miatti katasztrófahelyzetben a rászoruló háztartásoknak ivóvizet és élelmiszert fognak osztani. A kevesebb csapadék ugyanis egyúttal kevesebb felhasználható vizet és kevesebb ennivalót is jelent az amúgy is ellátási problémákkal küzdő Kenya lakosságának.

A Kenyában tevékeny segélyszervezetek szerint legalább kétmillió embert érint a szárazság. A kenyai Vöröskereszt például arról számolt be, hogy az ország 47 körzetéből 12-ben alacsony volt a terméshozam. Számos vízlelőhely is kiszáradt, így az embereknek hosszabb utakat kell megtenniük, hogy háztartásukat és jószágaikat elláthassák ivó- és itatóvízzel.

Az aszály 2022-ig is eltarthat, mert a közelgő, októbertől decemberig tartó esős időszakban is kevesebb csapadékra számítanak a szakemberek, mint korábban jellemző volt.

Nyitókép: Kisgyerekek segítenek szüleiknek üres műanyagkannákat cipelni egy illegális ivóvízcsaphoz a kenyai főváros, Nairobi Mathare szegénynegyedében. A kép 2019-ben készült, ami jól mutatja, hogy az ország eleve is ellátási problémákkal küzdött, ezt a helyzetet teszi még súlyosabbá a mostani aszály Fotó: MTI/EPA/Daniel Irungu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás