A rovat kizárólagos támogatója

A tatai Öreg-tó partján álló platánfa nyerte 2014-ben az Év Fája-díjat az Ökotárs Alapítvány vetélkedőjén, amelyen az egyes közösségek számára különös jelentőséggel bíró fák közül választották ki a győztest.

A Hős Fa címet egy bezárt újlipótvárosi óvoda területén álló jegenyefa kapta. A fa a helyi lakók jelképévé vált, akik azt szeretnék elérni, hogy a terület közösségi tulajdonban és használatban maradjon. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a mikepércsi ezeréves Rákóczi-tölgy nyerte el. A döntősöket köszöntő tegnap esti eseménynek a budapesti docuArt Dokumentumfilm-gyűjtemény és Mozi adott helyet.

Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott, a Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa a fához kapcsolódó programokra kapott támogatást. A hazai Év Fája részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el.

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben:

Tatai nagy platán, 2014 Év Fája: 7230 szavazat
A Túlélés fája – szattai hársfa: 3680 szavazat
A „rácpácegresi” Nagyszederfa, Lázár Ervin „égig érő fája”: 2057 szavazat
A  pilisvörösvári 300 éves eperfa: 2043 szavazat
Bartóki hárs: 1769 szavazat
Örkényi vadgesztenye: 1397 szavazat
Újlipótvárosi jegenye: 1277 szavazat (Hős Fa díj)
Kálmánházi hárs: 1170 szavazat
A kápolnai három hársak: 844 szavazat
Szomorú japánakác Budapesten: 823 szavazat
Dunaújvárosi vadgesztenye: 791 szavazat
A mikepércsi ezeréves ( Rákóczi-) tölgy: 588 szavazat (OEE különdíj)
Budaörsi vadgesztenye: 447 szavazat
Római parti fehér nyárfa: 379 szavazat
Mese az Alsóbogáti odvas fáról: 347 szavazat

tatai nagy platán 2014 Év Fája

Az Ökotárs Alapítvány 2010 óta minden évben megszervezi az Év Fája versenyt, olyan fák vetélkedését, amelyek különösen fontosak a körülöttük élő közösségeknek. Az alapítvány a fák természetben betöltött szerepén keresztül akarja felhívni az emberek figyelmét a környezettudatosságra. Az Év Fája Verseny a facebookon

A verseny ötéves története alatt több mint 300 fát neveztek civil szervezetek, iskolák, családok, néha egész faluközösségek. Idén 66 jelölt közül a szakmai zsűri 15 döntőst választott, amelyekre bárki szavazhatott október végéig.

Az Ökotárs Alapítvány a zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül kíván hozzájárulni egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához. A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással támogatja.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek