A rovat kizárólagos támogatója

A Greenpeace környezetvédelmi civil szervezet rangsorolta a világ 17 legnépszerűbb elektronikai cégét a környezetre gyakorolt hatásuk alapján. Az energiahatékonyságot, a nyersanyag-felhasználást, és a létrejövő hulladékok, valamint káros anyagok kezelését is vizsgálták.

A Guide to Greener Electronics 2017 néven megjelent tanulmány eredménye szerint  a Fairphone a legjobb a fenti szempontok alapján. Bár az első helyezett is csupán B minősítést kapott. De ennek is nagyon örülnek a kifejezetten az etikus mobiltelefon piaci résre fókuszáló cégnél, mert idén először kerültek be egyáltalán a versenybe.

A Fairphone, illetve legújabb verziója, a Fairphone 2-t szerethető telefonnak tartja Tudatos Vásárlók Egyesülete. Azokat a tulajdonságait emelte ki a fogyasztóvédelemre szakosodott civil szervezet blogja, ami a mindennapi használatnál is fontos. Az általuk etikus telefonnak nevezett készülék sokáig működik, egy csavarhúzóval is könnyen javítható, bármelyik alkatrésze ki/beszerelhető, legyen az a processzor, a kijelző, a mikrofon, vagy a kamera. A gyártó arra is figyel, hogy a készülék alapanyagai etikus forrásból származzanak, így például csak olyan alapanyagokat használnak, amelyek nem konfliktuszónából származnak, és a készülék úgynevezett fairtrade aranyat tartalmaz. Arra is garanciát adnak, hogy ha a telefon teljesen tönkremegy, akkor az anyagait újrahasznosítják.

A rangsorban a második az Apple lett. Nem meglepő, hogy a lista végén, tehát a leginkább környezetszennyező gyártók között ott találjuk a kínai és indiai gyártókat, ahol gyenge a környezetvédelmi szabályozás. Az Oppo, a Vivo, a Xiaomi mind leszerepeltek a környezetbarát versenyen. De az Amazon, a Samsung az Asus, és a Huawei sem büszkélkedhet azzal, hogy kevéssé szennyezi a Földet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás