A rovat kizárólagos támogatója

A „tej” szót régebben arra a folyadékra használták, amelyiket ki lehetett fejni a tehénből, és eredetileg a borjak táplálására volt optimalizálva, de az emberek is előszeretettel fogyasztották, legszívesebben azon frissiben, ahogy kijött a tehénből.

A „tehén” szón pedig egy olyan állatot értettek, amelyik a réten legelészik falubéli társaival együtt, télen pedig ugyanezt a füvet eszi szárított formában, ezen kívül kukoricadarából, korpából, marharépából vagy lucernából álló abrakot, némi zöldséghéjat és hasonlókat fogyaszt, de mindenképpen kizárólag növényi eredetű táplálékon él.
Van a „tej” szónak egy újabb jelentése is: egy olyan folyadékot jelent, amit az áruházak polcain lehet beszerezni dobozos csomagolásban, és akár hónapokon keresztül is tárolható. Ezzel kapcsolatban adták neki a „hosszanfriss tej” elnevezést, ami már nyelvtanilag sem stimmel, hiszen a „friss” szót olyan dolgokra használják, amit épp most készítettek vagy szüreteltek, ennek megfelelően a „friss tej” az imént kifejt tejet kell jelentse. Ezt a folyadékot fejőgépekkel nyerik ki a tehénből. A „tehén” szó itt egy olyan állatot jelent, amelyik egész életében bezárva él egy szűk helyen sokadmagával, így hajlamos mindenféle betegségek megkapására, ezt kivédendő telenyomják mindenféle antibiotikumokkal. Ez az állat úgynevezett tápot eszik, melyben a növényi összetevők mellett különféle állati eredetűek is szerepelnek, leginkább a vágóhídi hulladék hasznosítása céljából. Mivel ezek a másodiknak definiált tehenek igen nagy fertőzésveszélynek vannak kitéve, a velük kapcsolatban értelmezett tej egy hosszas eljáráson megy keresztül, mire eljut a fogyasztóig: desztilláláson, homogenizáláson stb.
Bár a tehenek különféle zsírtartalmú tejet adnak (fajtától és egyéntől függően 3-7 százalékost), a dobozos tejé mindig egységesen 2,8 vagy 1,5 százalék, illetve létezik 0,1 százalékos extrasovány tej is.
Nem tudom, ki hogy van vele, de én szívesebben fogyasztom a szó hagyományos értelmében vett tejet és a belőle készített termékeket. Sajnos, eddig is nehéz volt hozzájutni, és az EU-csatlakozás után várhatóan még nehezebb lesz, mivel számos újabb előírásnak kell megfelelnie annak, aki tehenet tart.
Nem probléma, elmegyünk a boltba, veszünk egy doboz valamit, és úgy teszünk, mintha az, ami benne van, az lenne A TEJ.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás