A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A világ mintegy 360 teknősfajának több mint felét fenyegeti a kihalás veszélye. Évente több százezer páncélost gyűjtenek össze világszerte, hogy háziállattá tegyék vagy megegyék őket.

A vadon élő, kifogott állatokkal való kereskedelem betiltása jelentősen hozzájárulna a védelmükhöz – állapította meg a világ 51 szakértője a Current Biology című tudományos lapban most megjelent tanulmányban. „Évente világszerte több százezer teknőst gyűjtenek össze illegális kereskedelem céljából elsősorban azért, hogy háziállattá tegyék, vagy – különösen Kelet-Ázsiában – megegyék őket” – közölte a drezdai Senckenberg Természettudományos Kutatótársaság.

Májusban például a mexikói hatóságok 15 ezer példányt foglaltak le, amelyeket Kínába akartak csempészni. Madagaszkáron 2018-ban néhány hónap alatt mintegy 18 ezer állatot koboztak el. „Sok teknős nagyon sokáig él, de csak kevés tojást raknak. Ez azt jelenti, hogy éppen ezek a fajok az ivarérett nőstények elfogása miatt a legrövidebb idő alatt kipusztulhatnak” – mondta el Uwe Fritz, a tudományos társaság kutatója. Ha nem szüntetik be vagy nem korlátozzák a kereskedelmüket, a következő években számos teknősfaj végérvényesen eltűnik.

Fritz és a nemzetközi teknősszakértők elkészítették az összes teknősfaj veszélyeztetettségi státuszát összegző globális tanulmányt, amely szerint ez a világ egyik leginkább veszélyeztetett állatcsoportja. A tudósok úgy vélik, egyes fajok esetében segíthetnek a vadonba szoktatással záruló tenyésztési programok. Mindenesetre gyorsan kell cselekedni, mielőtt túl késő lesz – hangsúlyozta Fritz.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek