A rovat kizárólagos támogatója

Az Atlanti- és a Csendes-óceán északi része sok helyen jelenleg 4 Celsius fokkal melegebb, mint ami az évnek ebben a szakaszában normálisnak mondható. Ez már olyan mértékű eltérés, amely egyrészt felborítja az élővilág egyensúlyát, másrészt felerősít számos olyan természeti jelenséget, amely az emberek lakta szárazföldre is veszélyes.

Ahogy az Axios összefoglaló cikkéből kiderül, a melegedés oka egyértelműen a klímaváltozás. A mostanihoz hasonló tengeri hőhullámok ugyan természetes jelenségek, a változások miatt azonban egyre nagyobb mértékű felmelegedést okoznak és egyre tovább tartanak. A jelenlegi állapot már három hónapja áll fenn, amire még sosem volt példa.

A Csendes-óceánon az úgynevezett La Niña jelenség figyelhető meg, amely általában növeli az atlanti hurrikánszezon hevességét, amiből az Egyesült Államokban rekordhavazások, míg Afrika partjainál rekordszárazság lehet, közben pedig Spanyolországban sokkal több csapadék hullik. Ez az első alkalom, amikor a La Niña egymást követő három évben folyamatosan megfigyelhető.

A tengervízben oldott szén-dioxid mennyisége nő, vagyis a víz savasodik, ami komoly hatással lehet például a homárra vagy a kagylófélékre, a kutatók azonban még nem tudják, hogy az élővilág hogyan reagál erre a jelenségre.

A felmelegedésnek a tengeri élőlények között vannak nyertesei és vesztesei, az mindenesetre biztos, hogy a melegebb környezetben élő fajok nem vándorolnak délebbre, északon maradásukkal pedig tőlük északabbra szorítják ki a hidegebb vízeket kedvelőket.

A felmelegedés miatt a nőstény tengeri teknősök szinte kivétel nélkül tojást raknak, de a kikelő egyedek között a halandóság jóval nagyobb lesz, mert a melegebb víz miatti tengerparti erózió a fészkeket tönkreteszi.

Teknőst kezelnek egy floridai állatkórházban. Fotó: AFP/Europress

A teknősök a melegebb víz hatására sokkal nagyobb arányban kapnak fibropapillomatózist, ami általában rákos megbetegedéshez vezet. Egy teknősökkel foglalkozó floridai állatkórház adatai szerint az elmúlt 12 hónapban 47 beteg egyed került hozzájuk, és a rák kifejlődésének aránya 70 százalék volt, A betegség gyógyíthatatlan, az állatokat el kell altatni. A rákos végkifejlet aránya ugyanakkor egy évvel korábban még jóval kisebb, 54 százalék volt – írta a G7 gazdasági portál.

Nyitókép: teknős mentés a texasi South Padre-szigeten lévő kongresszusi központban

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek