A rovat kizárólagos támogatója

A téli időszakban a gyakori telelő énekesmadár-fajok mellett rendszeresen megjelennek, ritkább északi vendégek is a Hortobágyon és a Nagykunságban. Ezek a pinty- és sármányfélék a megfelelően lelegeltetett gyepterületeket keresik fel, így a természetvédelmi szempontból jól kezelt élőhelyeinken a pusztai énekesmadarak számára is alkalmas telelési feltételek keletkeznek.

Sárgacsőrű kenderike (Carduelis flavirostris)

A körülbelül tengelic méretű, sárgás alapszínezetű és sárgacsőrű, vagy másik nevén téli kenderike csapatosan járja a téli pusztákat. Elsősorban a rövidfüvű ürmös-csenkeszes pusztarészeket járja, időnként gyomosodott parlagokon is megfigyelhető. Zömmel üröm, sóballa, madárkeserűfű magjával táplálkozik, időnként más pintyfélék csapataihoz csatlakozva lábon álló napraforgó-földeket látogatja. Az elmúlt évtizedekben jóval gyakoribb volt a Hortobágyon és Magyarországon egyaránt, a 2000-es évekig többszázas, időnként ezres példányszámban jelent meg szikes gyepeinken.
Védett faj, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Sárgacsőrű kenderike (Fotó: Borza Sándor)

Hósármány (Plectrophenax nivalis)

A téli Hortobágy arculatához hozzátartozik a puszta felett nagy csapatokban kavargó hósármányok képe. Bár a sárgacsőrű kenderikéhez és a sarkantyús sármányhoz hasonlóan a hósármány is kisebb példányszámban jelenik meg az elmúlt években, néhány százas csapatai azért minden évben jelen vannak az egyes pusztarészeinken (például Nyírő-lapos, Kunmadarasi-puszta). Legfőbb téli tápláléka a bárányparéj magja, így előszeretettel keresi fel a vakszikes foltokat. Emellett rendszeresen fogyasztja a sziki üröm, sóvirág, bajuszpázsit és más sziki növények magjait. Jellegzetes fehér szárny-mintázata már messziről feltűnik a repülő egyedeken.
Védett faj, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Hósármány (Fotó: Borza Sándor)

Sarkantyús sármány (Calcarius lapponicus)

Rövidfüvű legelőkön magányosan, időnként néhány példányos csapatban telel. Tápláléka a Hortobágyon elsősorban a kígyófarkfű magja. Időnként más sármányokhoz, illetve vegyes pintycsapatokhoz csatlakozva megjelenik gyomos szántókon. A legkorábban érkező telelő pusztai énekesmadár, esetenként már szeptemberben megjelenik. A földön rejtőzködve mozog, jellegzetes hangja alapján könnyen felismerhető.
Védett madárfaj, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Sarkantyús sármány (Fotó: Borza Sándor)

A fajokat  a Hortobágyi Nemzeti Park honlapján  Kiss Ádám, a Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársa mutatta be.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek