A rovat kizárólagos támogatója

Egyes helyiek tiltakozása ellenére hamarosan elkezdik visszaengedni a tengerbe a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa során szennyeződött, majd megtisztított vizet. A tervek szerint a felgyülemlett, több mint 1,3 millió tonnányi víz 30-40 év alatt folyik bele az óceánba, miután hatalmas szűrőberendezéseken is átmegy.

„A rendszer egyik szakasza a céziumot, egy másik a stronciumot szűri ki, és így tovább. A végére szinte az összes radioaktív elemet eltávolítjuk a vízből, a tríciumot kivéve” – magyarázta a tokiói energetikai vállalat munkatársa, Takahara Kenicsi.

A cég szerint a folyamat teljesen biztonságos, a megtisztított víz ugyanis a határértéknél jóval kevesebb tríciumot tartalmaz. Ennek bizonyítására akváriumokat is felállítottak a telep területén.

„A kezelt vízben literenként 1250 becquerelnyi trícium van. Azt vettük észre, hogy az ebben élő halak testébe bekerült valamennyi trícium, de amint átkerültek a tengervízbe, a szervezetük tríciumszintje gyorsan lecsökkent” – mondta a vállalat egy másik dolgozója, Jamanaka Kazuo.

A helyi halászati iparág még mindig az atombaleset következményeit nyögi, és sokan attól tartanak, hogy a kezelt víz visszaengedése a tengerbe tovább gyengíti majd az itteni termékek iránti bizalmat.

Nyitókép: Fukusima megoldatlan problémája a radioaktív hűtővíz. fotó: Kyodo/ REUTERS

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek