A rovat kizárólagos támogatója

Csak az európai vizeken évi mintegy 200 ezer tengeri madár leli vesztét úgy, hogy véletlenül a halászhajók zsákmányául esik. Ráadásul ez csak a regisztrált eseteket jelenti, az európai hajók pedig Afrika partjainál is dolgoznak…

Az európai halászflotta halászati tevékenységének mintegy 25%-át az afrikai kontinens mentén, Nyugat- és Észak-Afrika partjainál folytatja. Ezek a halban különösen gazdag vizek azonban a vándorló tengeri madaraknak is kedvelt vadászterületei. A fenékvonóhálós hajók, a nyílt tengeri vonóhálós hajók és a felszíni hosszú horogsoros hajók szándékolatlan zsákmányai között gyakran fordulnak elő a szulák és ékfarkú halfarkasok, de a háló sokszor ejt foglyul tengeri teknősöket is.

A hallal teli hálók érthető módon a könnyű fogás ígértével kecsegtetik a madarakat, ám mivel jelenleg nem állnak rendelkezésre olyan technikai eszközök, amelyekkel ez elkerülhető lenne, a várt lakoma gyakran torba fordul. Az európai flotta Afrika partjainál zajló halászata sajnos csak részben nyomon követhető, azonban a tengeri madarak populációjában okozott valós kár felméréséhez elengedhetetlenül szükséges lenne, hogy az Európában érvényes szabályokkal összhangban a nemszándékolt zsákmányokról itt is rendes nyilvántartás készüljön – szorgalmazza a Birdlife.org.
A civil szervezet az ehhez szükséges eljárások kidolgozásában és népszerűsítésében is meghatározó szerepet vállal.

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek