A rovat kizárólagos támogatója

Mind az államigazgatásban, mind a költségvetésben az üzleti bevételek növelését és a költségvetési lyukak betömködését tartotta fontosabbnak az emberek biztonságánál és egészségénél. Nem csoda hát, hogy az emberek, szakmai, környezetvédő szervezetek nem egy jó költségvetési tervvel zárt jó esztendőként, hanem a környezeti balesetek éveként, a környezetvédelmi elvonások, az üzleti szemlélet jegyében szétzilált környezetvédelmi hatóság és a jegyszedő és bioélelem- árusító nemzeti parkok esztendejeként fognak emlékezni 2005-re.

Az üzleti szemlélet mellett azonban a kirakatpolitizálás, az üres reklámok és a beváltatlan ígéretek éve is volt 2004., ezekből gyűjtöttek ki néhányat az MSZP környezetvédelemmel foglalkozó politikusai évértékelő sajtótájékoztatójukon.

Ezek fényében nem meglepő, hogy az év sikerei között említik a Natura 2000 hálózat kihirdetését, melynek elhúzódása kockára tette az uniós agrártámogatások kifizetését, és amely az ország jelentős részét érinti, bár a területek tulajdonosai máig nem tudhatják, hogy hol húzódnak a határai.

A Tisza völgyében élő, árvizekkel veszélyeztetett másfélmillió ember továbbra is várja a Vásárhelyi Terv továbbfejlesztése által garantált biztonságot, miközben 2004. sikerének úgy könyveli el az MSZP kormány a program „folytatását”, hogy egy fillért sem fordított rá, a beruházásokat meg sem indította.

A Balaton mellett sem érzékelték az emberek a gyapjaslepkevész vagy a fizetős autópálya miatt a településeket sújtó kamioninvázió hatásaival küszködve, hogy problémáik megoldódtak volna.

A 2004. év környezeti baleseteinek szenvedő alanyai inkább érzik azt, hogy az üzleti szemlélet miatt uniós kötelezettségeink ellenére leépített környezetvédelmi hatóságok képtelenek voltak megelőzni vagy gördülékenyen elhárítani a biztonságukat veszélyeztető baleseteket, mint hogy az „egységes zöldhatóság” szlogenjének örüljenek. Ők úgy látják, hogy 2004. a Dunán úszó olajfoltok, az úton felborult veszélyes anyagot szállító kamionok, begyulladó petárdaraktárak, ivóvízbázis-szennyezések, állatvédelmi bűncselekmények éve volt. Az üzleti szemléletet a biztonság és az emberek és a nemzet pótolhatatlan értékei elé helyező Gyurcsány-kormány az új évezredhez méltatlanul történelmi tabukat megdöntött, mint a nemzeti parkok korábban elképzelhetetlen átalakítása üzleti bevételeket hajtó, jegyárusító és bioárus „vállalkozássá”, megfosztva őket érdemi természetvédelmi eszközeiktől.

Egyetértünk ugyanakkor az MSZP politikusainak azon kritikájával, amivel a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv forrásainak elvonása miatt a Kormányt illeti: tarthatatlan, hogy a magyar vidéktől és gazdáktól további, a legkedvezőbb feltételekkel biztosított stratégiai jelentőségű támogatásokat vonjanak el. Ugyanakkor szomorú, hogy a családjaik, településük biztonságáért, egészségéért, értékeinek megőrzéséért szabadidejük feláldozásával küzdő embereket, környezetvédő szervezeteket a „zöld gőg” vádjával illetik kormánypárti politikusok. Ha partnerként és illő tisztelettel kezelnék őket, meghallgatnák érveiket, talán a „civilekkel folytatott kiváló együttműködés” eredménye nem az lett volna, hogy neves hazai és nemzetközi környezetvédő szervezetek folyamatosan tiltakoznak és tüntetnek a természetvédelem szétverése, a költségvetés, a megújuló energiák támogatásának megszüntetése vagy éppen a román csatlakozás során a Gyurcsány kormány folyók szennyezésére adott „áldása” kapcsán.

A környezeti balesetek évének „megkoronázásaként” Gyurcsány Ferenc az Európai Tanácsban hozzájárult ahhoz, hogy ebben az évtizedben hogy Romániának nem kelljen betartania a folyók veszélyes anyagokkal történő szennyezését tiltó uniós szabályokat, feladva a nagybányai eredetű, tiszai ciánszennyezéshez hasonló katasztrófák megelőzésének lehetőségét. Arra kérjük a Gyurcsány kormányt, hogy okuljon a környezeti balesetek évének tapasztalataiból, és vegyen 180 fokos fordulatot a környezetpolitikája. Ugyan elfogadjuk, hogy az elektronikus levelezés fontos dolog, azt pedig nem is értjük, hogy az ország fenntarthatósági stratégiájáról miért kell még mindig jövő időben beszélni, mégis kérjük a kormányt, értse meg, hogy elsődleges felelőssége az emberek biztonságának és egészségének a garantálása. Ehhez azonban újra a biztonságot kell az üzleti érdekek elé helyezni, és helyre kell állítani a biztonságot és egészséget garantáló hatóságokat, költségvetési előirányzatokat, az embereket és környezetvédő szervezeteket pedig meg kell hallgatni, együtt kell működni velük a környezet- és természet védelmében.
Medgyesy Balázs
A Fidesz Zöld Tagozatának elnöke
2005. január 4.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás