A rovat kizárólagos támogatója

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan Tanszéke 2021. 03. 12-én közös szakmai rendezvényt tartott a természeti tőke elemei értékelésének alaptörvényi követelményeiről. A műhelytalálkozóról a napokban összegző cikk jelent meg dr. Sulyok Katalin tollából „A természeti tőke értékelése az Alaptörvény tükrében” címmel a Magyar Tudomány folyóirat legfrissebb számában.

A szakmai rendezvényen a szakértők a természeti tőke elemei értékelésének szükségességét és a már használt, illetve lehetséges értékelési módszerek sajátosságait vitatták meg. A Magyar Tudományban megjelent beszámoló bemutatja az Alaptörvény P) cikke által védeni rendelt természeti örökséggel – úgymint a talaj, erdők, vízkészletek, biodiverzitás – való gazdálkodás vizsgálatához használható értékelési módszereket több tudományág területén.

A cikk elvi kiindulópontjául az Alaptörvény rendelkezései szolgálnak, amelyek egyértelmű kötelezettségként fogalmazzák meg, hogy a nemzeti vagyon tulajdonosa és kezelője a nemzet közös örökségével csak úgy gazdálkodhat, hogy figyelembe veszi a jelen és a jövő nemzedékek szükségleteit. 

Az államot és mindenkit terhelő gondos gazdálkodás e követelményének csak akkor lehet eleget tenni, ha létezik egy olyan szempontrendszer, amely alapján mérni és minősíteni lehet az egyes vagyonelemeket érintő állami, üzleti, illetve egyéni döntéseket, annak alapján, hogy azok milyen hatással vannak az adott vagyonelem állapotára. Jelenleg azonban a természeti tőke hiánya a vagyonnyilvántartások és „elszámolások” során nem jelenik meg, így a tőke vesztesége láthatatlan marad. A cél a tudományközi párbeszéd sürgetése a szükséges módszertan kidolgozására.
Dr. Sulyok Katalin cikke itt olvasható >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás