A rovat kizárólagos támogatója

Épp a szakmai munka felszámolása volt a célja a bürokráciacsökkentésre hivatkozó novemberi kirúgási hullámnak. Nagy István tárcájánál most fejenként 400 ezer forint értékben kaptak Erzsébet-utalványt a dolgozók.

November elején elérte a kormányzati bürokráciacsökkentési hullám az Agrárminisztériumot is: mintegy 340 szakembert rúgtak ki. Valamiért a természetvédelmi terület szenvedte el a legnagyobb veszteséget – 10 helyett 44 %-ot.

November 6-án 10 óra körül a kormányablakon keresztül értesítve az Agrárminisztérium természetvédelmi szakfőosztályainak majd felét, minden szakmai értelem nélkül kirúgták – írtuk akkor. A kormány által kommunikált 10 százalék körüli leépítés helyett 44 százalékot rúgtak ki. Szinte kivétel nélkül 14-18 éve ott dolgozó, egyedülálló szakmai és közigazgatási tudással és kapcsolati rendszerrel rendelkező, elhivatott, munkatársat tettek lapátra a közigazgatás modernizációjára hivatkozva.

Miközben a környezetvédelmi apparátust megsemmisítették, most a megmaradt dolgozókhoz kegyes a minisztérium: Csaknem 400 milliót tolt ki jutalmakra – írta a Népszava.

Az én álláspontom az, hogy akkor van jutalom, ha van elvégzett munka is – ezt Orbán Viktor mondta még 2000. december végén, amikor miniszterei év végi jutalmáról faggatták az újságírók. A ma már csaknem két évtizedes kormányfői felfogás alapján idén kevés munkát végeztek a minisztériumok, a legtöbb helyen ugyanis nem osztottak jutalmat. A Népszava közérdekű adatigényléseire adott válaszokból kiderült, hogy az év végi juttatásokat tekintve az Agrárminisztériumban érte meg leginkább dolgozni. Nagy István tárcájának munkatársai – tehát az államtitkárok és maga a miniszter is – "egész évi munkájuk elismeréseképpen" egységesen 400 ezer forint értékű ajándék Erzsébet-utalványt kaptak. Ez csaknem 400 millió forintos kiadást jelentett összesen.


A dolgozókat kirúgták, de elit irodaházba költözik az Agrárminisztérium

A dolgozókat kirúgták, de elit irodaházba költözik az Agrárminisztérium

Az Orbán-kormány az agrártárca számára a saját kormánybiztosának érdekeltségébe tartozó ingatlancégtől bérel ki egy egész irodaházat az egyik legdrágább belvárosi részen. Nem árulták el, mennyi a közpénzből fizetett bérleti díj, ami így Schmidt Mária családjának, köztük Ungár Péter LMP-s képviselőnek hoz hasznot.

A kormánytisztviselők már költöznek, ezentúl a Vigadó melletti „impozáns”, „nagyvárosi szállodák hangulatát idéző” irodaházba járhatnak dolgozni – írtuk november 30-án




A Kásler Miklós-féle Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársai sem panaszkodhatnak, a több mint 1800 dolgozó ugyanis nettó 200 ezer forintot kapott, ez a pluszjuttatás pedig összesen több mint 370 millió forintba került. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkavállalói és Palkovics László miniszter is örülhetnek, Erzsébet-utalvány Plusz kártyáikra ugyanis egységesen 100 ezer forintot töltöttek fel. Összesen 1681-en kaptak ilyen juttatást, ez pedig több mint 166 millió forintba került. A "bónusz" elköltésére egyébként egy évük lesz a dolgozóknak, az Erzsébet-utalvány ugyanis megszűnik, a szelvényeket pedig legkésőbb 2019. december 31-ig lehet felhasználni.

A Honvédelmi Minisztériumban 23 ezer forintot, valamint teljesítményelismerésként további 23 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt kaptak a dolgozók. Az állami vezetőknek – miniszter, államtitkár – nem járt pluszjuttatás.
Más tárcák dolgozói ugyanakkor csak irigykedhetnek: a Szijjártó Péter vezette külügyminisztérium, vagy a Rogán Antal irányította Miniszterelnöki Kabinetiroda dolgozói egy forintot sem kapnak. Pintér Sándor Belügyminisztériumában sem várható év végi jutalmazás, és nem jár pénz a negyedik Orbán-kormánnyal megjelent Miniszterelnöki Kormányiroda munkatársainak sem. A kormányfő egyébként nem részesül év végi jutalomban.

A tárcák válaszát tekintve különös, hogy a Pénzügyminisztérium a Népszavától 15 napos haladékot kért a válaszok elküldésére, miközben a napi.hu-nak elárulta: Varga Mihály nem oszt egy fillér prémiumot sem beosztottjainak. A Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség szintén 15 napos haladékot kért, miközben a napi.hu-val azt közölték, hogy idén nem lesz jutalom.

Sokkal jobban megérte ugyanakkor a Matolcsy György egykori miniszter, most jegybankfőnöknél dolgozni. A 24.hu szerint ugyanis az év végén 619 kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkavállaló kapott összesen 339 millió forint értékű bónuszt. Egy dolgozóra lebontva tehát nagyjából nettó 549 ezer forint jutott. Ez a tavalyi ajándékhoz képest is nagyvonalú, 2017-ben "csak" nettó 324 ezer forint járt a bankosoknak.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy az Állami Számvevőszék, valamint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő sem ad év végi jutalmat sem a munkavállalóinak, sem pedig vezetőinek, vezető-helyetteseinek. Tavaly egyébként az akkor még létező Magyar Nemzet szerint Trócsányi László és tárcája az Igazságügyi Minisztérium járt a legjobban, 200 ezer forintú Erzsébet-utalvánnyal.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás