A rovat kizárólagos támogatója

A Tesco elárulta, hogy mire cseréli a műanyag palackokat. Alumíniumra. És ez szerinte zöld.Hát…

A Tesco az első olyan kiskereskedelmi lánc, amely üzleteiben alumíniumdobozos kiszerelésű ásványvizet kezdett el forgalmazni. Ezzel újabb lépést tett a környezetbarát csomagolások elterjesztésében.  A cég hétszáz üzletében kerültek a polcokra a CanO Water elnevezésű termékek, amelyek alternatívát kínálnak a fogyasztók számára a hagyományos, ám környezetszennyező PET palackos változatokkal szemben.

Az újrahasznosítható, 500 milliliteres alumíniumdobozos ásványvizeket 1,15 fontért (kb. 400 forint) kínálják, egyelőre csak az Egyesült Királyságban – írja a Mirror.

A CanO Water ötlete valójában egy londoni székhelyű startuphoz fűződik, amelyet három barát alapított. Olyan alumíniumdobozokat szerettek volna tervezni, amelyek teljes egészében – így a kupakjuk is – újrahasznosíthatók. Mivel az alumínium teljes egészében újrafeldolgozható, ezért a cég vállalása szerint egy-egy ilyen doboz, az újrahasznosítási eljárásnak köszönhetően, a hulladékgyűjtőkbe kerülésüket követő 60 napon belül újként ismét visszakerülhet a polcokra. Ezzel a lépéssel a Tesco az első olyan üzletlánc, amely ilyen környezetkímélő alternatívát kínál ebben a termékcsoportban- írta az origo.

Van azért itt egy kis bibi.
Az alumínium előállítása nagyon energiaigényes és környezetszennyező technológia. A bauxitbányászat, az ebből előállított timföld, és a fémkohászat mind-mind komoly környezetterheléssel járnak, nem beszélve az esetleges ipari katasztrófákról, hogy csak a kolontári vörösiszap tragédiára gondoljunk.
Becslések szerint egy 0.33-as aludoboz előállításához 3 dl. kőolaj energiatartalma kell. A hulladékká váló és szelektíven gyűjtött dobozok feldolgozása is energiaigényes, és a technológia specialitása (no meg a méretracionalizálás) miatt pl. a Magyarországon összegyűjtött dobozokat ausztriában hasznosítják újra.  Egy PET palack előállítása jóval kisebb környezetterheléssel jár, az persze más kérdés, hogy ha nem műdödik a szelektív gyűjtés, akkor valóban belefulladunk a hulladékainkba.

Talán egy drákói betétdíjas rendszerrel legalább a műanyag palackok újrahasznosítását jelentősen meg lehetne növelni. Lásd. az aludobozokért is jár visszaváltási pénz. Sajnos a tudatosság felé a legjárhatóbb út a gadasági érdekeltség kiépítése, amihez nincs meg a politikai bátorság és szándék úgy uniós, mind magyar szinten.(a szerk.)

 

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek