A rovat kizárólagos támogatója

Lehet hogy a tetőd korábbi életében sörösdoboz volt? 1850 óta elektromos árammal állítják elő azt a fémet, amely 70 éve az egyik legjobb tetőfedő alapanyag. Könnyű, hajlékony, tetszőleges alakra szabható, nem rozsdásodó, és viharálló. Speciális bevonatára is 40 év garancia jár. Sok építőipari termékkel ellentétben az idén csak egy áremelésük volt. Érdekességek az alumínium tetőfedés és homlokzatburkolás világából Nemere Judit okl. építőmérnöktől, a Prefa Hungária Kft. ügyvezetőjétől.

ERŐS, MINT A BIKA

Mai történetünk kezdete közel 7 évtizedre nyúlik vissza a II. világháború utáni újjáépítés idejére.

A 40-es évek közepén az európai táj- és városképeket a mérhetetlen háborús károk, beszakadt tetők és törött zsindelyek látványa határozta meg. Nem volt ez másként a közép-ausztriai Salzburgban sem, ahol egy találékony bádogosmester, Alois Gödl olyan új anyagok és lehetőségek után kutatott, melyekkel tartós tetőt lehet készíteni. Műhelyében különböző fémekkel kísérletezett – így talált rá az alumíniumra, amelynek tulajdonságai már akkor meggyőzőek voltak. Gödl addig-addig dolgozott az anyaggal, amíg préseléssel és falcolással ki nem dolgozta a tetőfedő zsindelyekre hasonlító tetőfedő elemet. Ezzel nemcsak a tetőfedésben ért el újítást, hanem megalkotta termékei nevét is: a német pressen (préselés) és falzen (falcolás) szavak első szótagjaiból jött létre a PREFA márkanév. Az új termékkel gyorsan sikerült az első tetőket befedni. Alois Gödl PREFA-tetői a mai napig megtalálhatók és megcsodálhatók Salzburg tartományban – többek között a Mariazelli zarándokhelyet felkeresők is találkozhatnak vele.

Prefa stand a Construma kiállításon

70 éve alatt Európa-szerte sikeresen működik a tetőfedő és homlokzatburkolati rendszerek fejlesztése, gyártása és értékesítése terén. És hogy mi a töretlen siker titka?  Tartsanak velük, és ezt is megtudják, ahogyan azt is, hogy miért jó választás a tetőre és a homlokzatra az alumínium. Én Sarkadi Péter vagyok. Beszélgetőtársam Nemere Judit okl. építőmérnök, a Prefa Hungária Kft. ügyvezetője.

A beszélgetés témái kulcsszavakban:

A PREFA alumínium tetőelemeinek hosszú élettartama (nincs törés, rozsdásodás vagy felfagyás) jelentősen hozzájárul, hogy ez az anyag rendkívül kedvező energiamérleget mutasson.

– Hőszigetelés
– tetőstabilitás, a napelemet bírja
– Hol használható- mikortól lapos a lapostető?
– Magyarország a négyszög szelvényű lefolyó birodalom.
– Miért fontos a hófogó?
– Esővízgyűjtő rendszerek.
– Gyártás Ausztria és Németország, nálunk forgalmazás és képzés. Ügyes kezű „mekkelekek” oktatás után sk. fel tudják szerelni?
Betoncseréphez képest olcsóbb/drágább?

– A megfelelő átszellőztetés használatával energetikai szempontból hihetetlenül hatékonyak
– Környezetbarát az alumínium? Az újrahasznosított előállításának a primer alumíniumhoz képest csak 5% -a az energiaigénye.

– Napelemmel: A Prefalz Vario szolártartó alapvető előnye, hogy a szolárelemek akár utólagos tetőre szerelésekor a fedést nem kell megbontani, sem átfúrni, mert tartók a korcokra kapaszkodva stabilan rögzítik az általában egyenként 1mx1,5m méretű elemeket. Szellőzéssel hűtik a napelemeket.

– Még egy évet várni kell a 2in1 tetőlapra szerelt napelemre.
– A homlokzati panelek a megfelelő átszellőztetés használatával energetikai szempontból hihetetlenül hatékonyak, tehát bullshit, hogy a fémfedés nyáron meleg, télen hideg.

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek