Hirdetés

A filmekben a kerti partis jeleneteknél szinte kivétel nélkül nyitott tetős grilleket láthatunk, azonban valójában a zárt tetőnek a bogarak, a szél és az eső távoltartásán túl számos előnye van. Ugyanakkor nem lehet azt mondani, hogy a nyitott tetővel történő grillezésnek nincs létjogosultsága, de tudni kell, hogy mikor grillezzünk tetővel és mikor nélküle.

Grillezés tető nélkül

Direkt grillezésnek nevezzük a nyitott tetős grillezést. Jellemzően olyan ételeket készíthetünk így el, melyek nem igényelnek hosszas sütögetést. Ilyenek például a steakek, a húspogácsák, a virslik, a kolbászok, a különféle zöldségek és a tengeri herkentyűk is. Ebben az esetben az ételt közvetlenül a hőforrás fölé helyezzük, majd félidőben megfordítjuk, így a magas hőmérsékletnek köszönhetően hamar, jellemzően 30 percen belül el is készül.

Grillezés tetővel

Az indirekt, vagyis a tetővel grillezés legnagyobb előnye az energia- és időtakarékosság mellett az egyenletes hőelosztás. Ebben az esetben hasonlóan sül meg az étel, mintha a konyhai légkeveréses sütőben sütnénk: nem közvetlenül a láng fölött sül, hanem a keringő forró levegőben.

Ha olyan húsokat sütünk, melyek vastagabbak, és az átsülési idejük hosszabb, mindenképp használjuk a grillsütő tetejét. Ugyanúgy, ahogy a konyhai sütőt sem nyitogatjuk indokolatlanul sütés közben, ne tegyük a grillsütő tetejével sem, mert a gyakori nyitogatás miatt kiszökik a meleg, ez pedig jelentősen meghosszabbíthatja a sütési időt. Lehetőség szerint a tetőt a sütési folyamat alatt végig tartsuk zárva, így biztosíthatjuk, hogy a lehető legrövidebb időn belül a hús alaposan, minden oldalról egyformán át tudjon sülni.

Ha mégis olthatatlan vágyat éreznénk, hogy időnként rápillantsunk a sülő ételre, óvatosan nyissuk fel a grill tetejét: először csak egy kicsit, majd utána teljesen, mert a kicsapó forró levegő könnyen égési sérüléseket okozhat.

Direkt és indirekt sütés egy ételen

A csontos húsok legjobb elkészítési módja, ha a kétféle sütési módszert együtt, pontosabban egymás után használjuk. Először tető alatt alaposan süssük át a húst, majd ha elkészült, tető nélkül, nagy lángon süssük további 5-10 percig, míg kérget nem kap. Így az étel kívül ropogós lesz, belül pedig omlós, szaftos és ízletes marad. Arra vigyázzunk, hogy sose süssük túl, mert egyrészt kiszáradhat, másrészt megéghet, és az égett kéregnek nem csupán az íze rossz, hanem az egészségre is káros.

Az indirekt grillezéshez kitűnő választás lehet egy kamado típusú kerámia grillsütő.

Ha meghoztuk a kedved a kerti sütögetéshez, és egy ilyen sütőt szeretnél vásárolni, javasoljuk, hogy nézz szét a Grillplaza.hu weboldalán, ahol magas minőségű grillsütők széles választékával várják az érdeklődőket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás