A rovat kizárólagos támogatója

A csomagolóanyag-gyártó Tetra Pak 2010-ig tíz százalékkal tervezi csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátását. A kitűzött célt az energiahatékonyság folyamatos növelésével és megújuló energiaforrások felhasználásával kívánják megvalósítani – áll a cég közleményében.

A világ 165 országában tevékenykedő Tetra Pak a 2005. évi 390 ezer tonnáról 4 százalékkal, 373 ezer tonnára csökkentette szén-dioxid-kibocsátását az elmúlt évben. Az egy előállított standard csomagolásra vetített energiafelhasználási hatékonysága 6,6 százalékkal nőtt, és 2006-ban a Tetra Pak több gyára elkezdett zöld energiát használni. Mindezt a gyártott mennyiség növekedése mellett érte el a cég.

Az újrahasznosított italoskartonok mennyisége is évről évre nő a lakosság körében végzett erőteljes kampányok következtében. Tavaly nemzetközi szinten 21 milliárd tonna italoskartont hasznosítottak újra, ebből 335 ezer tonna Tetra Pak által gyártott doboz volt, ami az előző évhez képest 90 ezer tonna növekedés.

A Tetra Pak budaörsi üzemében az egy dobozra vetített fajlagos energiafelhasználás az elmúlt tíz évben a felére csökkent. Éves szinten több mint kétezer gigajoule energiamegtakarítást sikerült elérni például az elmúlt két évben végrehajtott energiahatékonyság-növelő intézkedésekkel. Ezek keretében egyebek közt lecserélték a központi fűtőkazán gázégőit, a vízhűtő berendezést, a csarnokvilágítás égőit, és átalakították az épület-felügyeleti rendszert.

A svéd alapítású Tetra Pak Magyarországon 1989 óta van jelen, a budaörsi gyárát 1992-ben avatták fel. A gyárban 2006-ban megkezdett, 3,2 millió eurós (mintegy 850 millió forint) beruházás eredményeként a gyár termelése tavaly 2,8 milliárd csomagolási egységre emelkedett az előző évi 1,8 milliárdról. A budaörsi üzem a térség legnagyobb Tetra Pak gyára, az itt gyártott termékek 85 százaléka exportra kerül.

A Tetra Pak Magyarországon több mint 200 embert foglalkoztat. A társaság internetes honlapján elérhető adatok szerint 2005-ben 28,1 millió eurós (mintegy 7,4 milliárd forint) árbevételt ért el, piaci részesedése 59 százalék volt. A Tetra Pak cégcsoport nettó árbevétele 2005-ben 8,1 milliárd euró, 2006-ban 8,5 milliárd euró volt. A konszern mintegy 50 gyáregységében évi több mint 120 milliárd italoskartont állítanak elő.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás