Hirdetés

LIFE Nature projekt a Közép­Tiszán

A WWF Magyarország 2001­ ben élőhely-rehabilitációs programot kezdett a Közép­Tiszai Tájvédelmi Körzet területén. Célja, hogy néhány mintaterületen bemutassa, milyen fenntartható gazdálkodási módokkal lehet javítani a Tisza menti területek természeti állapotát. Ez a munka egyike annak a két magyarországi természetvédelmi projektnek, amely elsőként nyerte el az EU LIFE programjának pénzügyi támogatását.

A WWF Magyarország 1998 óta foglalkozik a Tisza menti hullámtéren a ritka fajok és a természetes élőhelyek védelmével, rehabilitációjával, valamint az intenzív gazdálkodás visszaszorításával, a természetkímélő tájhasználat terjesztésével. 2001-től a Tisza-LIFE projekt keretén belül a WWF négy mintaterületen valósítja meg és mutatja be a javasolt élőhely-fejlesztési és területhasználati módokat. A Közép­Tiszai Tájvédelmi Körzet területén (Nagykörű, Tiszajenő, Tiszakürt és Kőtelek határában) több mint 500 hektáron élőhely-rehabilitáció és természetvédelmi célú területkezelés kezdődik, további 500 hektáron pedig a védetté nyilvánítás a cél.

„A Tisza rászolgál a figyelemre. Az elmúlt évek szennyezései és sorozatos árvizei ellenére még mindig Európa egyik legváltozatosabb síkvidéki folyója. A természeti kincsek megőrzésének kulcsa a fenntartható tájhasznosítás. Ez biztosíthatja a Tisza mentén élő emberek megélhetését is.”– mondta Haraszthy László, a WWF Magyarország igazgatója.

A Tisza vízgazdálkodása a folyószabályozás után alapvetően megváltozott, a fajokban gazdag gyepterületek fenntartását ma már csak emberi beavatkozással lehet biztosítani. A WWF Magyarország Tisza-LIFE projektjében ezt a célt szolgálja a kaszálás, valamint a szürke marhák legeltetése. A területkezelésben helyi gazdálkodók vesznek részt, így a haszon a Tisza partján élőknél marad.

A Tisza hullámtere és a közeli mélyfekvésű (belvizes) területek szántóföldi gazdálkodásra általában nem alkalmasak, ráadásul a vegyszerek szennyezik a vizeket, veszélyeztetik az élővilágot. A tavaszi ár­ és belvizek víztöbbletének levezetése után nyáron az aszály okoz károkat. Mivel Európában (Magyarországon is) szántóföldi termékekből túltermelés van, a szántók helyett kívánatos a régi hagyományokon alapuló, mai viszonyokhoz alkalmazott ártéri gazdálkodás felelevenítése. Így az EU­ban is népszerű, különleges termékek előállítása válik lehetővé, egyúttal a szelíd turizmus is nagyobb teret kaphat.

Az Európai Unió LIFE programja pályázati alapon természetvédelmi, környezetvédelmi projektek megvalósítására nyújt 50–75%­os pénzügyi támogatást. A LIFE (L’Instrument Financier pour l’environment, Pénzügyi Eszközök a Környezetvédelemért) 1992­ben indult, és napjainkig húsz országban közel háromszáz projekt megvalósítását tette lehetővé. A természetvédelmi LIFE a vadon élő növény­ és állatvilág megőrzéséhez, élőhelyek komplex védelméhez és fajvédelmi programokhoz nyújt támogatást. A csatlakozás előtt álló országok számára 1999­ben nyílt meg a LIFE pénzügyi kerete. Magyarország 2000­ben csatlakozott az EU LIFE programjához és 2001­ben két természetvédelmi projekt nyerte el a támogatást. Ezek egyike a Tisza-LIFE projekt.

További információ:

Siposs Viktória, WWF Magyarország,
Tisza-LIFE projektvezető
Tel.: (1) 214-5554/121, Mobil: (30) 225-8568, email: viktoria.siposs@wwf.hu

A sajtóközlemény szövege megtalálható a WWF Magyarország honlapján a
www.wwf.hu címen.
A „Tisza új élete, LIFE Nature projekt a Közép-Tiszán” című kiadvány angol és magyar nyelven elérhető a WWF Magyarország irodájában, vagy letölthető a www.wwf.hu honlapról, a Kiadványok/Programismertető kiadványok rovatból.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás