A rovat kizárólagos támogatója

Hetedik alkalommal startol a hulladékderbi a Felső-Tiszán. Augusztus első hetében ismét vízre szállnak a PET Kupa kalózcsapatai, hogy napokon keresztül gyűjtsék hajóikkal a hulladékot a Tisza Tivadar és Záhony közötti szakaszán. A kb. 80 folyamkilométeres távot saját építésű pillepalack-hajókkal teszik meg a csapatok.

A május végi árhullám után rekord mennyiségű felhalmozódott hulladékra számítanak a szervezők, a 7. PET Kupa résztvevői naponta várhatóan több tonna, főként műanyag hulladéktól mentesítik a folyót és árterét augusztus 3. és 11. között.

A versenyt életre hívó, ismeretterjesztő filmjeiről ismert Természetfilm.hu Egyesület immáron hetedik alkalommal hirdette meg a versenyt, sőt, idén már másodszor szervez hajós futamot a Tiszán. A szervezők évek óta dolgoznak a Tisza és mellékfolyóinak tisztításán. A Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság meghívására idén júniusban a Tisza-tavon indítottak futamot, ahol három tonna hulladékot szedtek össze a résztvevők. A vállalati és baráti csapatok, önkéntesek a szabadidejüket áldozzák az ügyért, saját kezűleg építik PET-hajóikat, dacolnak a nomád tábori körülményekkel, a sok szúnyoggal és mindent megtesznek a Tisza hulladékmentesítéséért. Az együtt-egymásért hangulat, az esti tábortüzek köré szerveződő programok és a nemes célok felejthetetlen élménnyé varázsolják a nem kevés fáradtsággal járó tiszai kalandot.

Összeszedésre váró tiszai hulladékszőnyeg

A Felső-Tiszán már hagyományosnak mondható, hosszú folyami hajós versenyen sok a visszatérő, idén a flotta 17 hajóval vág neki a távnak. A csapatok között ismét szerepel a Tilos Rádió hajója, az óriási csapatot megmozgató Henkel, a legrégibb motorosnak számító Tisza2, az Egyesült Államokból érkező, magyar származású Amerikalózok, és a Siemens elhivatott önkéntes csapata, az Evező-SÖK. A mezőnyből egyik évben sem maradhat ki az Aztakeservit.com és a Ökologistic Alpítvány Hangák névre keresztelt hajója. Visszatérő csapat a WWF, a Prezi, a fővárosi cégeket képviselő FŐTÁV Zrt. és FŐTÁV–Komfort Kft. és még sokan mások. Idén újjáalakult és ICPDR névvel (Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság) indul a tavalyi nyertes nemzetközi szakértői hajó.  A magyar hulladékgazdálkodást koordináló NHKV Zrt. és az Innovációs és Technológiai Minisztérium, mint a rendezvény fő támogatója, kenukkal vesz részt a folyami műanyag-szennyezés elleni küzdelemben. A versenyt a teljes szakaszon elkísérik a Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság hajói, és a Felső-Tisza-Vidéki Búvár és Vízimentő Egyesület motorosai.

Az egy hetes hulladékvadászatot idén is a közösségi adományokból és céges támogatásokból létrejött anyahajó, az M.V. PETÉNYI segíti. A folyamatosan fejlesztés alatt álló hulladékgyűjtő hulladékhajó a verseny lelke és közösségi központja, napi kb. két tonna hulladékot gyűjt be a csapatoktól.

A PET Kupa során összeszedett hulladékok körforgásban tartását az esemény szakmai partnere, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége koordinálja. A hulladékok válogatásra és tömörítésre kerülnek, így a megtisztított területekről a még hasznosítható anyagok – a NHKV Zrt. és az ÉAK Nkft. segítségével – a hulladékfeldolgozókhoz kerülnek.

A Kupa során a tudományos kutatások és mérések sem szokatlanok, idén a Wessling Hungary Kft. az ártéri erdők talajrétegeiben fogja megvizsgálni a mikroműanyag-tartalmat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás