A rovat kizárólagos támogatója

Megállapodást írt alá a Parlamentben hét országos önkormányzati szövetség, az ÖKO-Pannon Kht. valamint az ÖKO-Pack Kht. a csomagolási hulladékok gyűjtésének és hasznosításának egységes finanszírozásáról.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatásával létrejött megállapodás egységes, a koordináló szervezetek által a települések közszolgáltatóinak fizetendő szolgáltatási díjat szavatol a szelektíven gyűjtött csomagolási hulladékokért. A megállapodás felgyorsíthatja a lakossági szelektív hulladékgyűjtés elterjedését a nagyvárosok után a kisebb településeken is.

Magyarországon ma közel 4 millió lakosnak van lehetősége a háztartásban keletkező hulladékok szelektív gyűjtésére. Közülük 3,5 millióan a legnagyobb hazai csomagolási hulladék hasznosítását koordináló szervezet, az ÖKO-Pannon Kht. rendszerében gyűjthetik anyaga szerint különválogatva a csomagolási hulladékokat. Az egy főre jutó települési szilárd hulladék, azaz szemét mennyiségével hazánk vezető helyet foglal el a hasonló gazdasági helyzetű államok között. Míg Szlovákiában 319 kg/fő, Lengyelországban 260 kg/fő települési szilárd hulladék keletkezik, addig nálunk ez a mennyiség meghaladja a 463 kg/fő mennyiséget, jócskán megközelítve az EU tagállamok 577 kg/fős átlagát. A települési szilárd hulladék mennyiségén belül mintegy évi 400-450 ezer tonnát tesznek ki a csomagolási hulladékok, amelyek szelektív hulladékgyűjtéssel való kinyerése révén elérhető, hogy csökkenjen a lerakókba kerülő hulladék mennyisége.

A szelektív hulladékgyűjtés költségesebb a hagyományos gyűjtésnél, ezért a lakossági szelektív hulladékgyűjtési rendszer működtetéséhez az állami, a gazdasági és az önkormányzati szféra együttműködésére van szükség. Ennek az együttműködésnek egy jelentős hazai mérföldköve a hét országos önkormányzati szövetség és a koordináló szervezetek ma aláírt megállapodása, amely 2006-ra egységes, a koordináló szervezetek által a települések közszolgáltatóinak fizetendő szolgáltatási díjat szavatol a szelektíven gyűjtött csomagolási hulladék mennyisége után. „A tisztaság nem adottság, tenni is kell érte.
A Környezetvédelmi és Vízügy Minisztérium ezért üdvözöl minden olyan kezdeményezést, amely a közös fellépéssel, az állami, a gazdasági és az önkormányzati szféra együttműködésével igyekszik tisztább és élhetőbb környezetet teremteni.” – mondta dr. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter. „Az önkormányzatok intézkedései, a koordináló szervezetek és a közreműködő vállalkozások munkája eredményeként Magyarországon immár a települési szilárd hulladék 13%-át gyűjtik szelektíven.” – tette hozzá a miniszter.

„A megállapodás aláírása, a nagyvárosok integrációját követően, gyorsíthatja a kisebb települések egy-egy regionális szelektív hulladékgyűjtési rendszerhez való csatlakozását is, azaz katalizátorként működhet a lakossági szelektív hulladékgyűjtési rendszer 2008-ra történő országos kiépítésében” – mondta Viszkei György az ÖKO-Pannon Kht. ügyvezető igazgatója.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium statisztikái szerint Magyarországon immár a települési szilárd hulladék 13%-át gyűjtik szelektíven. Ez lényeges előrelépést jelent a kezdeti időszakhoz viszonyítva, hiszen 2001-ben a települési szilárd hulladék 3%-a, 2002-ben 3,5%-a, 2003-ban 4,5%-a, 2004-ben pedig 11,5%-a került elkülönítetten begyűjtésre. Az ÖKO-Pannon Kht. rendszerében idén mintegy 3,5 millió lakos – 3.039 gyűjtősziget segítségével – 33 város, illetve régió 413 településén válogathatja hulladékát anyagfajtánként.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hulladékgazdálkodási projektjeinek köszönhetően 2006-ra már több mint 1.200 településen lesz lehetőség a szelektív hulladékgyűjtésre. „A szelektív hulladékgyűjtés bevezetése nagy feladat egy kistelepülés számára. A jelenlegi megállapodás kaput nyit ezen településeknek a lakosság szelektív hulladékgyűjtési rendszerhez való csatlakozásra, ezzel pedig hozzájárul a települések fenntartható környezeti fejlődéséhez.” – mondta dr. Toller László, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.

A megállapodást Bagyin József a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének alelnöke, Király Bálint a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége alelnöke, dr. Wekler Ferenc a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége elnöke, Becze Lajos a Magyar Faluszövetség elnöke, Sándor Zsuzsanna a Magyar Önkormányzatok Szövetségének irodavezetője, dr. Toller László a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, dr. Balogh László a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Hartay Mihály az ÖKO-Pack ügyvezető igazgatója és Viszkei György az ÖKO-Pannon Kht. ügyvezető igazgatója írta alá a Parlamentben.

Az idei sikeres együttműködés folytatásaként 2006-ban folytatódik az önkormányzati szövetségek és az ÖKO-Pannon Kht. együttműködése a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos tudatformálás területén is.

További információ:
Pribelszki Edina ÖKO-Pannon Kht. 1/383-9305

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás