A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A Trump-kormány hivatalosan is javaslatot tett elődje Tiszta Energia nevű környezetvédelmi programjának visszavonására. A szövetségi környezetvédelmi ügynökség (EPA) vezetője, Scott Pruitt tegnap aláírta azt a kongresszusnak küldött javaslatot, amelyben azzal érvel, hogy a 2015-ben, az akkori elnök, Barack Obama által elnöki rendelettel életre hívott Tiszta Energia nevű környezetvédelmi programot vissza kell vonni.

A terv több régi és környezetszennyező szénerőmű bezárását irányozta elő, előírta az energetikai cégeknek a széndioxid-kibocsátásuk 32 százalékkal történő csökkentését 2030-ig, továbbá előkészítette az úgynevezett alternatív, vagy tiszta energiaforrások erőteljesebb alkalmazását.

A terv azonban valójában soha nem lépett életbe, mert 2016-ban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelső bíróság felfüggesztette a végrehajtását.

Donald Trump elnök választási kampányígéreteinek egyike e terv végleges eltörlése és egyes szénbányák újranyitása volt. Két napja Kentucky államban – amely a szénbányák bezárását leginkább megszenvedő szövetségi államok közé tartozik – Scott Pruitt egy rendezvényen úgy fogalmazott: "a szén elleni háborúnak vége". Egyúttal bejelentette a tegnapi döntést is. A kongresszusnak megküldött 43 oldalas javaslat azzal érvel, hogy a környezetvédelmi hivatalnak nincs hatásköre bányák bezáratására és energetikai cégek szénkibocsátásának meghatározására.

A tervezet nem javasol új szabályozást a klímaváltozás szempontjából fontosnak ítélt, üvegházhatást kiváltó széndioxid-kibocsátás szabályozására. A tegnapi közleményében azonban Scott Pruitt leszögezte: "elkötelezettek vagyunk az Obama-kormányzat téves döntéseinek kijavítására… a régieket felváltó minden új intézkedést körültekintéssel hozunk meg, meghallgatva valamennyi érintettet". Donald Trump elnök márciusban dekrétumot írt alá az energetikai függetlenségről, s ebben elrendelte elődje, Barack Obama klímavédelmi tervének felülvizsgálatát. Trump azzal érvelt, hogy sok környezetvédelmi szabályzó "haszontalan és munkahelyeket szüntet meg".

 

Kapcsolódó anyagok:

Trump eljelentéktelenítheti a klímaváltozásról készült jelentést

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás