A rovat kizárólagos támogatója

A szervezők szerint mintegy 250 ezer, a rendőrség szerint 100-150 ezer ember vonult fel tegnap Berlinben, hogy tiltakozzék az Egyesült Államok és az Európai Unió között tárgyalási szakaszban lévő Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP), valamint a Kanada és az EU közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) ellen.

A szervezők szerint hosszú évek után ez volt a legnagyobb méretű tüntetés a német fővárosban, a felvonulók társadalmi és környezetvédő szervezetek, szakszervezetek, fogyasztóvédelmi szervezetek felhívására vonultak az utcákra.

A multik húznak hasznot

A TTIP ellenzői főleg azzal érvelnek, hogy ez a szerződés túlságosan nagy hatalmat biztosít majd a multinacionális cégeknek a fogyasztók és az alkalmazottak rovására. A tüntetés szónokai is hangoztatták ezt a szempontot, kifejtve, hogy ez a szerződés gyengítheti az európai normákat, ronthatja az ökológiai és szociális szabványokat. A menetben olyan feliratokat tartottak a magasba, amelyek a szociális állam, a környezet védelme és a demokrácia mellett foglaltak állást. „A TTIP rabszolgákká változtat minket” – volt olvasható az egyik transzparensen.  

A globalizációt ellenző tüntetők Angela Merkel német kancellár gúnyfigurájával vonulnak Berlinben az EU és az Egyesült Államok közötti  Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TTIP) és az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény, az Átfogó Gazdasági és  Kereskedelmi megállapodás (CETA) elleni tiltakozáson 2015. október 10-én

A globalizációt ellenző tüntetők Angela Merkel német kancellár gúnyfigurájával vonulnak Berlinben az EU és az Egyesült Államok közötti Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TTIP) és az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény, az Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi megállapodás (CETA) elleni tiltakozáson 2015. október 10-énFotó: MTI/EPA/Kay Nietfeld 

Az elemzők egy része ugyanakkor azt tartja: az Európai Unió és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi megállapodás olyan átfogó egyezmény, amely elfogadása esetén alapvetően fogja átalakítani a gazdasági kapcsolatokat, létrehozva a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezetét.

 

Elég lesz 3 millió NEM Európa gyarmatosítása ellen?

 

Elég lesz 3 millió NEM Európa gyarmatosítása ellen?

Október 7-én a Stop TTIP önszerveződő európai polgári kezdeményezést támogató szervezetek szimbolikusan átadták az Európai Bizottságnak a tervezett EU-USA "szabadkereskedelmi" egyezmény (TTIP) és a már csak ratifikálásra váró EU-Kanada kereskedelmi egyezmény (CETA) ellen összegyűjtött 3,2 millió aláírást.

Kapcsolódó anyagok:

Hazánkra is lesújthatnak a szabadkereskedelmi egyezmények

Elég lesz 3 millió NEM Európa gyarmatosítása ellen?

Autóipari sumák: még több halálos/súlyos baleset?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás