Hirdetés

Az üvegházhatást okozó gázok hatásának tudományos bizonyossága mára az evolúcióval és a lemeztektonikával kapcsolatos egyetértés szintjéhez hasonló mértékű – állítják a Cornell Egyetem tudósai, akik közel 90 ezer, éghajlattal kapcsolatos tanulmányt néztek át. A szakértők körében nincs kétség afelől, hogy a fosszilis tüzelőanyagok, például az olaj, a gáz, a szén, a tőzeg és a fa elégetése felmelegíti a bolygót, és szélsőségesebb időjárást okoz.

Egy korábbi, 2013-as felmérés szerint az 1991 és 2012 között megjelent tanulmányok 97 százaléka támogatta azt az elképzelést, hogy az emberi tevékenység megváltoztatja a Föld éghajlatát. Ezt frissítette és bővítette a Cornell Egyetem tanulmánya, amely azt mutatja, hogy a szkeptikus hangok mára szinte teljesen eltűntek, mivel egyre több a bizonyíték a fosszilis tüzelőanyagok elégetése és az éghajlat megváltozása közötti kapcsolatra.

A 2012 és 2020 novembere között megjelent, lektorált szakirodalom legújabb felmérését két szakaszban végezték el. A kutatók először egy háromezer tanulmányból álló véletlenszerű mintát vizsgáltak meg, s ezek között mindössze négy olyan cikket találtak, amely kételkedett abban, hogy a klímaváltozást az ember okozta. A második fázisban a 88 125 tanulmányt tartalmazó teljes adatbázisban kerestek rá olyan, az éghajlatváltozással kapcsolatos szkepticizmushoz kapcsolódó kulcskifejezésekre, mint például a „természetes ciklusok” vagy a „kozmikus sugárzás”. A szűrés segítségével 28 tanulmányt találtak, amelyek mind kisebb folyóiratokban jelentek meg.

Közzétette a videót a NASA arról, hogy zsugorodik az északi-sarkvidéki jég

Az Environmental Research Letters című folyóiratban most közzétett tanulmány szerzői szerint eredményeik azt jelzik, hogy a szakértők körében a szkepticizmus mára eltűnőben van. A The Guardian idézi a tanulmány vezető szerzőjét, Mark Lynast, a Cornell Egyetem vendégkutatóját, aki szerint
„az ügy ténylegesen lezárult. A tudományos közösségben nincs már olyan tekintély, aki kételkedne az ember okozta éghajlatváltozásban”.

Ez egybecseng az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) augusztusban közzétett véleményével, amely szerint „egyértelmű, hogy az emberi tevékenység hatása melegítette fel a légkört, az óceánokat és a szárazföldet”.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás