A rovat kizárólagos támogatója

A Nagy Tavak Koalíció felhívja a figyelmet az Európai Számvevőszék 2021 szeptember 27-én közzétett jelentésére, amely szerint az uniós szakpolitikák jelenleg nem tudják biztosítani a mezőgazdasági termelők fenntartható vízhasználatát.

A mezőgazdasági termelők túl sok mentességet élveznek az uniós vízpolitika alól, ami akadályozza a megfelelő vízhasználat biztosítására irányuló erőfeszítéseket. Mindennek sajnos jelentős következménye van a hazai felszíni és felszín alatti vízkészletekre, ezáltal komolyan veszélyezteti hazai nagy tavaink ökológiai állapotát is.

A Számvevőszék jelentése megállapítja, hogy az Unió agrárpolitikája a hatékonyabb vízhasználat helyett inkább a nagyobb mértékű vízhasználatnak kedvez, és túl gyakran támogatja azt. A mezőgazdasági termelők az édesvizek jelentős fogyasztói: az Unióban az összes vízkivétel egynegyedéért a mezőgazdaság felelős. A mezőgazdasági tevékenység befolyásolja mind a vízminőséget (pl. a műtrágyákból vagy növényvédő szerekből származó szennyezés révén), mind a vízmennyiséget.

A vízgazdálkodással kapcsolatos jelenlegi uniós megközelítés a 2000. évi víz- keretirányelvre nyúlik vissza, amely a fenntartható vízhasználatra vonatkozó jogszabályokat vezetett be. Ez Unió-szerte valamennyi víztest esetében a jó mennyiségi állapotot tűzte ki célul. A közös agrárpolitika (KAP) fontos szerepet játszik a vízfenntarthatóság területén is. A KAP egyes eszközei elősegíthetik a vízkészletekre nehezedő nyomás csökkentését, például azzal, hogy a kifizetéseket környezetbarátabb gyakorlatokkal kapcsolja össze és hatékonyabb öntözési infrastruktúrát finanszíroz.

Sajnos a jelentésből kiderül, hogy Magyarország nem áll a legjobban a felszín alatti vízkészletek mennyiségi állapota tekintetében. A mezőgazdasági vízkivétel miatt jelentős terhelésnek kitett felszín alatti víztestek száma 40% feletti. Talán ez az oka annak, hogy a hazai öntözésfejesztési stratégia a felszíni vízekből történő vízkivételt ösztönzi, amivel sajnos 2030-ra várhatóan vízhiány 1,4-szeres növekedésével kell számolnunk a dunántúli nagy tavaink vízgyűjtő területein.

A fentiek alapján a nagy tavaink mentén, amelyek valamennyien Natura 2000-es védett területek is, vagyis biodiverzitás védelme és klímavédelmi szempontból is kiemelkedő jelentőségűek, mind a mezőgazdasági, mind a turisztikai használatot újra kell gondolni. Víz visszatartásra kell törekedni és a jó vízmennyiségi állapotot elérni és fenntartani hosszú távon.

Az Európai Számvevőszék jelentése itt érhető el magyar nyelven.
Vagy ITT: Fenntartható vízhasználat a mezőgazdaságban (4,2 MB pdf.)

Civil konzultáció Nagy tavainkról  Mondd el te is a véleményed!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás