Hirdetés

Az UNESCO Világörökség Bizottságának Magyarországon tartózkodó küldöttsége vasárnap a Hortobágyra látogatott.

Aradi Csaba, a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) igazgatója szerint a mintegy 80 tagú delegációnak bemutatták Mátapusztát, a hagyományos hortobágyi legeltetési formákat, az ősi pásztorkodás hagyományait, a puszta hangulatát. A Világörökség Bizottság tagjai megtekintették a nemzeti park pentezugi részét, ahol a napokban tűz pusztított.



HNP tűz.jpg
HNP tűz.jpg
A szakemberek sajnálkozásukat fejezték ki a nemzeti parkot ért károk miatt, de mint hangsúlyozták, ez nem befolyásolja a Hortobágy világörökségi rangját – tájékoztatott Aradi Csaba, s elmondta, hogy a bizottság tagjai ezt követően az új magyar világörökségi helyszínre, Tokajba utaztak.

Aradi Csaba beszámolt arról, hogy a jövő héten olyan programot indítanak, amelynek keretében folyamatosan regisztrálják a leégett területen a változásokat, az újranépesedés folyamatát. Tájékoztatása szerint néhány jellegzetes típusterületen részletes felméréseket végeznek, ami olyan információkhoz juttathatja a szakembereket, amelyek általános ökológiai érvényűek, vagyis más füves nemzeti parkok részére is tanulsággal szolgálnak majd.A HNP igazgatója fontosnak tartotta ezúttal is megjegyezni, hogy a tüzet nagyon sok helyen felhasználják természetvédelmi kezelési célokra. Megítélése szerint ez a lehetőség nálunk is adott, s a napokban a Hortobágyon keletkezett tűz a maga kellemetlenségeivel és pusztításával szolgáltathat tanulságot egy későbbi, a tüzet természetvédelmi kezelési célokra felhasználó program számára.

Nagy Nándor tűzoltó őrnagy, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletvezetője szerint hétfőn egyeztetik a tűz nyomán bekövetkezett károkat a nemzeti park szakembereivel, s várhatóan ekkor hozzák nyilvánosságra a több mint 7.000 hektáron pusztító hortobágyi tűz kiváltó okait is.


HNP csiga.jpg
HNP csiga.jpg

Elmondta azt is, hogy vasárnap délután ismét tűzhöz riasztották a tűzoltókat Hortobágyon, Szásztelek térségében. Ezúttal nem a gyep, hanem egy pulykatelep trágyatárolója égett. A tüzet a helyszínre érkező tűzoltók hamar eloltották – tájékoztatott az ügyeletvezető.
2002.június 30.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás