A rovat kizárólagos támogatója

Lőttek az ürgének, lehetne kis túlzással és sommásan leszögezni a (volt) Mátyásföldi – repülőtér szélén álldogálva. Akit péntek délután hozott ide jó sorsa, végignézhette – persze a biztonsági zónán kívülről -, hogyan hatástalanítanak egy háborús lőszert a tűzszerészek. De vajon miért pont a reptér ürgemezőjét kell telibe robbantani?

Felelősségteljes munka, minden tiszteletem az övék. Meg a rendőröké is, akik precízen betartva a szabályzatot, kitereltek a robbantási zónából mindenkit. Még azt a roma családot is, aki 2-3 éve él teljesen legális illegalitásban az oroszok által itt hagyott betonbunkerben.
Nézem az előkészületeket, és közben az a kérdés motoszkál bennem, hogy vajon miért pont a reptér ürgemezőjét kell telibe robbantani. Eleve miért a reptéren, ezen a szépen zöldellő, itt-ott árvalányhajas réten muszáj újabb lyukat nyitni a Föld középpontja felé?

Az egyik felröppent magyarázat szerint azért, mert itt nem kavicsos a talaj. Nézem a lábam előtt heverő öklömnyi köveket, amiket kavicsnak nevezni valóban költői affektálás lenne. Úgy látszik, nekem kalibrálták rosszul az érzékelési skálámat. De ha már itt, akkor miért nem pár száz méterre odébb, ahol nem virít minden tízedik lépésnél egy-egy ürgelyuk? A szerencsétlen ürge már egész szépen terjedésnek indult a reptéren. Lehet, populáció szinten meg sem kottyan nekik egy robbantás, de nem lett volna nagy fáradtság egy cseppnyi diszkréciót csempésznünk kettőnk viszonyába. Ha most ürge lennék, talán épp a vackomban vakaróznék békés nyugalomban, nem izgulva sem borz, sem róka, sem pedig Pelikán elvtárs miatt. Mikor már épp a legnagyobb biztonságban érzem magam, egyszer csak egy hatalmas bumm és a nyakamba szakad fél köbméter talaj. A tüdőm tele földdel, a szemem kigúvad, szép lassan elhomályosul minden, és az utolsó gondolatom még az, hogy „a fenébe, inkább egy róka karmai közt, mint így…”

Mátyásföldi reptér robbantás után ürgelyukkalMátyásföldi reptér robbantás után ürgelyukkal

Pedig az ürge védett állat, sőt fokozottan az, természetvédelmi értéke 250.000 Ft, és még azt sem mondhatjuk, hogy fogalmunk sem volt a jelenlétéről. Tavaly vagy tavalyelőtt szakemberek jártak itt, akik szépen papírra is vetették ezt a tényt. A rét közepén most ott éktelenkedik egy úgy 100 nm-es sebhely, ami valószínűleg ott is fog maradni hosszú ideig. Belepi majd a selyemkóró vagy a parlagfű, ami tovább gyengíti a reptér amúgy is nagy nyomás alatt álló természeti stabilitását. Hiába az árvalányhaj, a fokozottan védett ürge, a Mátyásföldi repülőtérnek a számkivetettek keserű sorsa jut. A környékbeli autóbontók némelyike és néhány érzelmileg alulfejlett lakos rendszeresen köbméterekben mérhető mennyiségű szeméttel borítja be a gyepet. Telente pedig a talajt több száz négyzetméteren szaggatják fel az autójukat itt tesztelő önjelölt kertvárosi Camel Trophy – versenyzők.

Ürgemezőből nem sok akad a fővároson belül, és Európában nem sok főváros akad, ahol egyáltalán megtelepszik ez az állat. Nem kellene nekünk ezt valamiféle értéknek tekinteni?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás