Barion Pixel
Hirdetés
Forrás: Media1

A végül TOTEM címmel képernyőre kerülő kalandreality előreláthatólag ősszel lesz képernyőn, de a kormányhivatal által kiadott engedély alapján már most építik a forgatási helyszínt a Natura 2000-es védettségű természetvédelmi területen. A TV2 azt ígéri, megóvja a természetet. A Párbeszéd szerint az egész ügy aggályos.
Egy, a Media1 által megtalált kormányhivatali dokumentum szerint Natura 2000-es védettségű természeti területeken kezdi el forgatni legújabb reality műsorát a TV2 Média Csoport.  A helyszínek között van a Gyenesdiási bánya, a Darvastó bauxit bánya, a Vindornyaszőlős ⁄ Nagygörbő sziklafolyosó és a Ság-hegy.

A kormányhivatal rábólintott

A televíziós társaság előzetesen engedélyt kért és kapott a hatóságtól a helyszínek tévéforgatásokhoz való felhasználásához, többek között „kincskeresés”, táborozás és egyéb közösségi élmények céljából.  A Media1 információi szerint a Pest Megyei Kormányhivatal nemrég adta ki a forgatási engedélyt, de szigorú feltételekhez kötötte. A lap által megtalált dokumentumban a kormányhivatal kikötötte, hogy a stáb tevékenysége nem veszélyeztetheti vagy károsíthatja meg az érintett országos jelentőségű természetvédelmi területeket, a növény és állatvilágot valamint az ott található védett természeti értékeket. A stáb csak a már meglévő erdészeti és turistautakon közlekedhet – még gyalogosan is – és nem vihetnek magukkal semmilyen hangosító berendezést. Tüzet is csak a kijelölt helyeken gyújthatnak. Egyes területek esetében még azt is kikötötték, hogy a TV2 stábja nem változtatja meg a kövek, sziklák helyzetét.

Az engedélyből az is kiderült, hogy a tévéstáb mikor tartózkodhat a helyszínen. Az engedély alapján a TV2 napokon belül elkezdi az engedély szövege szerint „Magyarország Kalandora”  címet viselő műsor forgatását. Ugyanakkor Fischer Gábor, a TV2 Csoport programigazgatójának korábbi szavai alapján nem nehéz összerakni, hogy valójában TOTEM címmel indul majd a műsor. Fischer Gábor korábban a SorozatWiki nevű oldalnak ugyanis említést tett, hogy TOTEM címmel indul majd a 2021-es őszi televíziós szezon egyik legnagyobb újdonsága, mely szavai szerint egy igazi „monumentális kalandreality” lesz.

A hatósági engedély szövege alapján az is nyilvánvaló, hogy valamiféle kincskereső műsor lesz. Vélhetően ezért is jelöltek meg egymáshoz közeli forgatási helyszíneket a Balaton-felvidéken. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál már le is védték a műsor ábrás jegyét.

Forrás, és a TV2 TOTEM című műsorának forgatási engedélyei a Balaton-felvidékre >>>

A TV2 azt ígéri, megóvja a Balaton-felvidék országos védettségű tájait az új kalandreality, a TOTEM forgatása során

A Media1 megkérdezte a TV2 sajtóosztályától, hogyan tervezik megoldani, hogy az engedély szövege szerint nem lehet hangosítást használni a helyszínen, illetve érdeklődtünk arról is, hogyan óvják majd meg a forgatások során a természetet, valamint rákérdezett lapunk arra is, hogy a forgatás helyszínére az eszközöket hogyan tudják eljuttatni, hogy közben megvédjék a tájat is. Rákérdeztek arra is, hogy nem okoz-e problémát a reality történetének alakulása szempontjából, hogy a kincskeresés helyszínei elérhetők nyilvánosan a kormányhatározatban.

A TV2 Zrt. sajtóosztálya a Media1-hez küldött ma déli válaszában hangsúlyozza, hogy

„az ilyen típusú műsoroknál, mint amilyen a TV2 Totem című vadonatúj, saját fejlesztésű produkciója, megszokott, hogy a forgatások védett területet is érintenek. Természetesen az engedélyeztetés, a forgatás előkészítése és a forgatás kapcsán is minden a hivatalos utat járva, előírásokat betartva történik.”

Ígéretet tettek a válaszban arra, hogy a forgatási helyszíneken a határozatban foglaltak szerint nem fognak használni hangosítást, a produkció alatt csak hangrögzítés történik. Elárulták azt is, hogy a lezárt területekre gyalogosan közlekedik majd a stáb és így jut el a forgatáshoz szükséges felszerelés is.

„A táj védelme érdekében minden szükséges intézkedést megteszünk, a műsor koncepciójának része, hogy nem nyúlunk a természethez, a kincskeresés közben azt a maga szépségében mutatjuk meg, minimális építkezést pedig csak az erre engedélyezett kis területen végzünk” –  írja a Media1-nek a TV2 Sajtóosztálya.


A hírre ma reagált a Párbeszés országgyűlési képviselője Kocsis-Cake Olivio is FB posztban. Íme:

A TV2 új kalandrealityje vagy a természet védelme fontosabb? A Fidesz egyértelmű választ adott
A Balaton-felvidék kivételes környezetét a Fideszhez közeli vállalkozók és oligarchák eddig általában villaépítésekkel, erdőirtásokkal erodálták, most azonban a TV2 egy újabb módszerrel sodorja veszélybe a Balaton-felvidék élővilágát – ahogy megszokhattuk, a Fidesz vezérelte kormányhivatalok közreműködésével.
Kíváncsi vagyok, hogy az engedély megadásánál mennyire volt befolyásoló tényező, hogy a TV2 elnöke (és a nézettségi minimumokat produkáló Pesti TV társtulajdonosa) az a Vaszily Miklós, aki Mészáros Lőrinc barátjaként nemrégiben megszerezte az Indexet is. Hiába, jól tudjuk, hogy bizonyos személyek üzleti érdeke mindenek felett áll.
A kormányhivatali engedély rögzíti, hogy a forgatás nem járhat természetkárosítással, azonban nem kell okosabbnak lenni Zuckerbergnél, hogy belássuk, ez kivitelezhetetlen – a több tucat résztvevő, az állatokat zavaró hang- és fényhatások, a járművek környezetterhelése mind-mind olyan tényező, amelyek nélkül nehezen elképzelhető egy forgatás.
Úgy tűnik, hogy rám maradt a kormányhivatal munkájának elvégzése. A finoman fogalmazva is aggályos kérdéseket a természetvédelemért felelős Agrárminisztérium mellett természetesen a TV2-elnök Vaszily Miklósnak is elküldöm – a Párbeszéd nem fogja hagyni, hogy Orbán Viktor oligarcháinak érdeke pótolhatatlan károkat okozzon mindannyiunk környezetében!
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás